Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


Лисий Степан

    Лисий Степан Гнатович народився 4 червня 1940 р., у с. Вербовець, нині Лановецького району - журналіст, літератор. Член НСЖУ (1983), обласної літературної премії ім. В. Вихруща (2002). Закінчив Кременецький лісотехнічний технікум (1957), Вищу партійну школу в м. Київ (1972). Працював інженером, кореспондентом газет у Кемеровській області (нині РФ). Від 1965 р. - на Тернопільщині: кор.-організатор Лановецького радіомовлення, від 1975 р. – головний редактор облтелерадіокомітету, його голова, заступник редактора газети "Вільне життя". 1986-95 рр. - голова обласного комітету охорони державних таємниць у пресі, згодом - заступник навчання обласного управління у справах преси та інформації. Нариси, статті опубліковані в українській та російській періодиці, добірки віршів - у щоквартальниках "Поезія-70", "Поезія-71", альманасі "Вітрила-?!", журналах "Дніпро", "Україна", "Тернопіль" та ін.
    Автор збірки поезій "Дим золотого перетину", "Байдина стріла" (обидві вийшли 2004).





    Лисий, С. Трой-зілля / Степан Лисий. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2008. — 144 с.

    У царстві зелен-розмаю верб, пастівнів та прикісків, серед тружденних наділів, моргів і десятин дід «гладив риб золотих-колоски у пшеничнім прибої». У старій вітцівській хаті — «храмі снів», на подушці із сон-травою, «в сповитку і пісень, і скрипок» стала колисковою співана- переспівана «по цей бік гора». А перед тим — купіль-хлюпання в нецьках відваром ромашки і м’яти. На додаток до святкового «ароматизатора» — вистеленій на долівці лепехи...
    Так на Святу Трійцю починався для автора цей казковий світ родовідних традицій — клечанням і трой-зіллям.









    Лисий, С. Г. Паралелі оріїв: вірші / Степан Лисий. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2006. — 112 с.


    У новій, третій збірці — своєрідній поетичній тетралогії — автор продовжує осмислювати далеку минувшину і сучасні реалії після багатовікового потопту чорнобрового цвіту на чорноземних просторах праукраїнського хліборобського материка, його вулканічні виверження пісень, цивілізаційних міграцій , і осявань, і руйновищ, коли на сторінках степів писались скрижалі вольності зеленою кров’ю зернин і рабською мозолястою сукровицею, щоб врешті сталось оте, пророче «німим отверзуться уста», а нині збулось повнотою страждань і щастя Симоненківське, Василеве пророкування, що нагадує старозавітне, апокрифічно-ангельське сурміння: «Народ мій є! В його волячих жилах козацька кров клекоче і гуде».







    Лисий, С. Г. Байдина стріла: вірші / Степан Лисий. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. – 112 с.


    Щемливий біль, неначе від уціленої в груди Байдиної стріли, за призабугу козацьку славу із притлумленим духом свободи — на стежках Хортиці, полинна гіркота від покинутих і забур’янених рідних ланів, де блукають сирітками по рушниках споришів дитячі спогади, — такі резонатори-голосники нової збірки Степана Лисого, до якої увійшло майже сто віршів, написаних недавно і тридцять літ тому.



 







    Л
исий, С. Г. Ой ти, гора... / Степан Лисий; мал. Л. Нейтарка. - Збруч,- 2010,- 184 с.: іл.

    Чотири речі оті дивовижні, не пізнані до кінця:
    якого Господнього дня створено стихію води?
    як пройти попід веселкою, аби торкнутися небесних просвітлень?
    непрочитані сувої долі і познаки попереджень, що приходять у видіннях снів;
    справжня історія великомучеництва України.
    Чотири речі оті - неначе гори з чотирма крутизнами. Усе життя притягують, та не кожна доступна.
    Спробуймо, долаючи разом з автором, хоч одну дослідити...








    Лисий, С. Г. Дим золотого перетину / Степан Лисий; передм. П. Сороки. – Тернопіль: Рада, 2004. – 64 с.


    Світлі бризки із співзвучних глибин - з дитинства, просвітлена задума осінніх замилувань і вічні питання- відповіді душевних поривів, де біль і сумнів пережитих сучасних протиріч - усе це вмістила збірка поезій, що так довго шукала стежину до читача.