Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


    Жорж Жозеф Крістіан Сіменон — франкомовний письменник бельгійського походження, один з найвідоміших предстаників детективного жанру в літературі. Прославився завдяки серії детективів про поліцейського комісара Мегре. 
   Народився 13 лютого 1903 році в м. Льєжі в сім'ї скромного службовця страхової компанії. У 1922 році він отримав французьке громадянство.
  Початок найзнаменитішої серії своїх творів про комісара Мегре Сіменон поклав у 1929 році, ставши підписувати твори своїм справжнім ім'ям — Жорж Сіменон. Всього вийшло 103 твори, де діє легендарний комісар Кримінальної поліції.
   У 1945 році Сіменон виїхав у США, де він прожив 10 років і створив низку соціальних романів про життя в Америці. В 1951 році письменник був обраний членом Бельгійської Академії наук. У 1955 році Сіменон повернувся до Європи і поселився в Швейцарії.
   За своє довге творче життя Жорж Сименон написав близько 300 романів, які перекладені на 55 мов, а їх тиражі перевищують 600 мільйонів. Жорж Сіменон — член двох академій, почесний член декількох університетів, лауреат десятків міжнародних премій.
  Сіменон помер 4 вересня 1989 року. Влада Льєжа ухвалила рішення створити в цьому місті на сході Бельгії постійно діючий музей французького письменника Жоржа Сименона.
   1929 року народився перший роман Сіменона за участю комісара Меґре, героя, який зробив Сіменона всесвітньо відомим письменником, хоча саме цей роман — «Петерс Латиш» — не особливо відомий. Згодом з’явилися такі твори: «Нокс Невловимий», «Медемуазель Ікс», «Пан Ґалле переставився», «Ціна Голови». Крім цього, автор творить чимало нескладних романів, які сам він вважав комерційними («Записи машиністки» тощо).
    Видавець Фейяр, якому Сіменон приніс свій перший детективний роман, на думку багатьох, мав непомильне чуття у тому сенсі, чи буде твір мати успіх чи ні. Письменник згадував потім у своїй автобіографічній книзі «Я диктую», як, прочитавши рукопис, Фейяр сказав: «А що ви, власне, тут накатали? Ваші романи не схожі на справжній детектив. Детективний роман розвивається, як партія в шахи: читач має володіти усіма даними. Нічого схожого у вас нема. Та й комісар ваш аж ніяк не досконалість — не молодий, не красень. Жертви й убивці не викликають симпатії, ні антипатії. Закінчується все печально. Нема кохання, і весіль також нема. Цікаво, як ви сподіваєтеся захопити усім цим публіку?»
     Свій перший роман з «циклу Меґре» Сіменон написав усього за шість днів, а інші п’ять — за місяць. Усього вийшло 75 романів та 28 оповідань, де діє знаменитий комісар кримінальної поліції. Його образ настільки сподобався читачам, що ще за життя письменника у місті Делфзейл, де він придумав свого героя, було споруджено бронзовий пам’ятник комісару Меґре. На церемонії відкриття бурґомістр вручив Сіменону свідоцтво про народження, у якому було вказано: «Жуль Меґре, місце народження — Делфзейл, дата народження — 1929 рік, батько — Жорж Сіменон, мати — не відома...».

Псевдоніми Сіменона
Ж. Сім. 
Жорж Сім. 
Жак Дерсон. 
Жак Дорсаж. 
Жорж.Мартен Жорж. 
Жан дю Перрі. 
Гастон В'ялі. 
Кристіан Брюль.
Люк Дорсан.
Гом Гут.