Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
"Тяжка доля — бути людиною. Але й прекрасна.
Покликання Людини — вражаюче:
одухотворити Всесвіт променем Розуму й Любові".
Олесь Бердник

   Олесь Бердник — однин із найвизначніших українських письменників другої половини ХХ сторіччя.
  Народився 25 грудня 1927 року в селі Вавиловому Снігурівського району Херсонської (тепер – Миколаївської) області. Закінчив восьмирічку в селі Буртах Кагарлицького району Київської області, куди переїхав разом з батьками, а згодом - театральну студію при Київському драматичному театрі ім. І.Я.Франка. Тривалий час працював артистом у театрах України, Росії та Казахстану, художнім керівником у Будинках культури. Учасник бойових дій у Другій світовій війні. 

    Літературною діяльністю, яка принесла йому справжнє, заслужене визнання, почав займатися з 1956р. Майстер у жанрі фантастики та футурології, він створив понад два десятка популярних книжок: ”Поза часом і простором”(1956), ”За чарівною квіткою”; “Шляхи титанів”(1958), “Привид іде по землі”(1959), ”Стріла часу”(1960), ”Серце Всесвіту”; ”Марсіанські зайці” (1962), “Сини Світовида”(1963), “Діти безмежжя”(1964), “Хто ти?”(1966), ”Розбиваю громи”; ”Подвиг Вайвасвати”(1967), “Чаша Амріти”(1968), “Покривало Ізіди”(1969), “Зоряний корсар”(1971).
Природа щедро наділила його багатьма талантами. Маючи пристрасть до пензля, він створив серію дивовижних полотен, писав вірші, пісні, даючи їм життя власними мелодіями. 
Твори Олеся Бердника — це інтелектуальне мистецтво, якого так бракує сучасному читачеві. Його герої живуть за законами Всесвіту, де панують Добро, Любов, Гармонія і Краса.
   
   24 жовтня 1949 р. О. Бердника було заарештовано і пред’явлено обвинувачення в тому, що ”…він систематично займався контрреволюційною пропагандою і агітацією, спрямованою на повалення соціалістичного ладу”. Верховний Суд зняв із О.Бердника звинувачення.
    В 70-і роки був одним із співзасновників Гельсинської групи правозахисників. Потужним акордом суспільної діяльності напередодні проголошення Акту Державної незалежності України було створення ним масової громадської організації “Духовна Україна”.
    Твори О. Бердника добре знані не тільки в Україні, а й далеко за її межами, видавались у перекладах англійською, португальською, німецькою, польською та іншими мовами. Член Національної Спілки письменників України. Помер 2003 року.
      Запрошуємо і тебе у Всесвіт Олеся Бердника — таємничий і привабливий як зоряне небо.