Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   Арнольд Цвейг  - відомий німецький письменник ХХ століття. Народився в родині сідлярів, єврейського походження. Освіту (германістика, філософія, філологія, історія мистецтв, економіка) отримав в університеті Бреслау. Потім навчався в університетах Геттінгена, Мюнхена, Берліна, Ростока й Тюбінгена. У цей період перебував під сильним впливом філософії Фрідріха Ніцше. Першими опублікованими його творами були Новели про Клавдію в 1912 році (рос. перекл. 1923 року) і пізніше опублікований роман - Записки про сім'ю Клочфер (1911). За написану в 1914 році драму Ритуальне вбивство в Угорщині автор в 1915 був удостоєний літературної премії Г. фон Клейста. Твори А. Цвейга стилістично консервативні і, в той же час, ліберальні за змістом. 
    З початком Першої світової війни А.Цвейг відправляється на фронт, він служить у Сербії, Бельгії, Литві, воює під Верденом. Побачені жахи війни до її кінця перетворили його з німецького ура-патріота в соціаліста і пацифіста. Цикл романів Велика війна білих людей, присвячений подіям 1914-1918 років, створювався потім письменником протягом практично всього його життя і є основним у його творчості. До нього увійшли наступні книги: Суперечка про унтера Гриші (1927, рос. Пер. Трагедія унтера Гриші 1928 - визнаний найкращим твором А.Цвейга), Молода жінка 1914 року (1931), Спогади під Верденом (1935), Зведення на престол (1937 ), Затишшя (1954), Час дозріло (1957), Крига скресла (неокончено). В еміграції також був написана книга Вандебекській сокиру (1943, на івриті).
    Після Першої світової війни А. Цвейг живе на березі озера Штарнбергер-Зе і існує як вільний письменник. У цей період А.Цвейг підтримує дружні стосунки з Зигмундом Фрейдом і Ліоном Фейхтвангером, він сповідує соціалістичні погляди. Пізніше він вступає в листування з Мартіна Бубера та бере участь у сіоністському русі. Сіоніст, соціаліст і пацифіст А.Цвейг був одним з перших авторів, чиї твори офіційно вилучалися і спалювалися нацистами після приходу їх до влади в 1933 році. У тому ж році Цвейг емігрує, спочатку в Чехословаччину, а звідти через Францію та Швейцарію - в Палестину (в 1934 році), живе в Хайфі. Після закінчення Другої світової війни письменник повертається до Німеччини, живе в Берліні, столиці НДР. У 1962 році в НДР виходить його роман Дорога мрія.
    У німецькій соціалістичній державі А. Цвейг користувався заслуженою повагою, займав важливі пости в громадських та культурних організації. А. Цвейг - депутат Народної палати НДР (1949-1968), президент Німецької академії мистецтв НДР (в 1950-1953, потім - почесний президент). З 1949 року він - член Всесвітньої ради миру, виступав на його з'їздах у Варшаві й Парижі.
   У 1958 році письменникові присуджується Міжнародна Ленінська премія «За зміцнення миру між народами». У 1950 році він удостоюється Національної премії НДР 1-го ступеня. Був нагороджений орденом За заслуги перед Вітчизною (ГДР).
   У ФРН, у зв'язку з тим, що А.Цвейг пов'язав своє життя з Німецькою Демократичною Республікою, його повоєнний творчість тривалий час замовчувалося.