Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   
Самуїл Якович Маршак - дитячий письменник, поет, перекладач, драматург, критик.
     Народився в єврейській сім'ї заводського майстра Якова Мироновича Маршака. Прізвище «Маршак» є скороченням, яке означає «Наш учитель ребе Аарон Шмуель Кайдановер» і належить нащадкам цього відомого рабина й талмудиста (1624—1676).
   Раннє дитинство та шкільні роки Самуїл провів у містечку Острогожськ під Воронежем. У гімназії учитель словесності привив любов до класичної поезії, заохочував перші літературні спроби майбутнього поета, вважав його вундеркіндом.
    Один із поетичних зошитів Маршака потрапив до рук Володимира Стасова, відомого російського критика та мистецтвознавця, який посприяв подальшому розвиткові юнака. За сприяння Стасова Самуїл переїжджає в Санкт-Петербург, де навчається в одній із найкращих гімназій. Цілі дні він проводить у публічній бібліотеці, в якій працював Стасов.
   1904 року вдома у Стасова Маршак познайомився з Максимом Горьким, який поставився до нього з великим інтересом і запросив його на свою дачу в Ялті, де Маршак жив у 1904—1906 роках. Друкуватися почав 1907 року.
       Один із творців і організаторів радянської дитячої літератури. 1923 року вийшли дві перші книжки для дітей
.