Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

    Алич С. Розп'ятий промінням: поезія / Степан Алич; упоряд., ред. Я Гевко; худ. Т. Лисевич. — Тернопіль: Лілея, 2011. — 184 с. портр.

    Трагічний випадок спричинився до важкого каліцтва: десятирічний Степанко, упавши з тополі на оголене коріння, переламав хребет і розірвав спинний мозок. Ця травма позбавила його можливості жити повноцінним життям. Та навіть це тяжке каліцтво не позбавило бажання бути комусь потрібним, а найперше своїм краянам і рідній Україні; не позбавило любові до Божої краси та тієї зачудованості нею, яка властива натурам творчим, вразливим. Поезія стала його долею. Доля — для всіх нас — таїною. Для всіх, окрім Господа, бо хто збагне у всій повноті Його наміри?!








    Андрусяк, Б.О. Допоки живу: поезії / Богдан Андрусяк. - Тернопіль: Астон, 2012. - 90 с.

    Поезія Богдана Андрусяка сувора і чесна, болюча і гнівна.
    Більшість віршів - це гостра реакція на суспільну несправедливість, політичний бедлам, загальне зубожіння країни, розкраденої олігархами.
    Але поряд із віршами громадського спрямування межують твори інтимні, глибоко зворушливі, ностальгійно-печальні, й таке переплетіння робить цю збірку особливо щемливою і глибоко людяною.









    Бортник, М. У світ поезії лечу…: вірші / Мар’яна Бортник; перед. Є. Зозуляк; худ. А. Заблуда. - Тернопіль: Горлиця, 2011. – 48 с.

    Перший віршований доробок Бортник Мар'яни у книжечці «У світ поезії лечу» за змістом є певного сімейного характеру.
    Тут: мати, батько, братик, бабуся і дідусь. І це правильно, оскільки тут - початок та основа сімейного кореня. У Мар'янки - цікаве бажання: писати одну книжечку кожного року зокрема, щоби потім можна було порівняти рівень свого мислення.
    Тож, хай щастить...









    Грушевський, М. С. Твори в 50 томах: наукове видання / НАН Укр., і-тут укр. археолог та джерелозн. ім. М. Грушевського; Михайло Грушевський; гол. ред. П. Сохань, упоряд., передм., комент. М Капраль, А, Фелонюк. - Львів: Світ, 2009. – Г. 9: серія "історичні студії та розвідки" (1917 - 1423). - 2009. – 542 с.: портр.

    Дев'ятий том зібрання праць М.Грушевського продовжує серію "Історичні студії та розвідки" й охоплює період 1917 — 1923 pp., а також містить додатки за роки 1908 — 1916. У томі вміщені історичні статті, огляди, науково-популярні праці вченого.
    Видання розраховане для істориків, етнографів, філологів та всіх, хто цікавиться історією України.








    Дігай, Т. І. Післямова: літературна критика / Тетяна Дігай. - Тернопіль: Воля, 2011. – 132 с.

    Книгу Тетяни Дігай «Післямова» склали статті, що були опубліковані протягом 2010 - 2011 рр. у часописах: «Літературна Україна», «Українська літературна газета», «Слово Просвіти», «Літературний Тернопіль», «Золота ПЕКТОРАЛЬ», «Київська Русь», «Березіль», «Холодний Яр» та інших.









    Драган, С. Б. Світ моїми очима: худ. роботи / Світлана Драган. - Тернопіль: Воля, 2011. – 24 с.: ін.













    Дячун, B. K. Кирило Стефанія: сузір'я двох сонць / Володимир Дячун. — Тернопіль: Навчальна книга—Богдан, 2012. — 144 с.

    Світлій пам’яті тата й мами – Кирила і Стефанії.
















    Колядки та щедрівки: аранжування для мішаного хору і малого симфонічного оркестру народного артиста України Євгена Корницького / перед. О Столж; післям. Л.Гайтко. - Тернопіль: Астон, 2011. – 120 с.

    Аранжування для мішаного хору і малого симфонічного оркестру народного артиста України Євгена Корницького.











    Королева, Н. А. Твори: Автобіографія. Предок без коріння / Наталена Королева; упоряд., після. Ю. Винничук. - Львів: Каменяр, 2009.

    У книжці вміщено автобіографічні твори української письменниці Наталени Королевої (1988 - 1966): повісті "Предок" і "Без коріння". Передує їм "Автобіографія", опублікована письменницею в 1958 р.










    Олефіренко, М. М. Пора цвітіння терну: романи / Михайло Олефіренко; перед. М. Жулинського. — К.: Україна, 2011. — 624 с.: портр.

    Романи представляють широку панораму надзвичайно важких періодів в історії українського народу, зокрема полтавського села: розкуркулення і голодомор 1932 — 1933 років, укрупнення і знищення хуторів у 70 — 80 роки минулого століття. Твори вражають документальністю і правдивістю висвітлення злочинів комуністичного режиму, які були спрямовані на підрив національного коріння українського народу та його духу. Основані на реальних подіях, долях конкретних людей, вони є неспростовним документом, який і зараз не втратив своєї актуальності, оскільки страшні уроки історії ніколи не залишаються в минулому.







    Романчук, Л. Лицарі любові і надії: роман / Леся Романчук; худ. Я. Омелян. — Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2011. — 672 с.: іл.

    Це — перша в Україні книга, всеохопна за масштабністю й достовірністю висвітлення етапів невільництва й організованого спротиву політв'язнів ГУЛАГу, в тому числі героїки й трагедії Кенгірського повстання. Це — «синтез... документальності й художньої вивершеності, підсумок тривалих пошуків, розмислів і правдивих співпереживань письменниці, очевидців, учасників подій та їхніх нащадків». Але ж як захоплююче, як талановито, на якому високому регістрі Любові, Волелюбства, Надії, Пам'яті написано... роман. Так-так — роман! І в цьому ще більша унікальність видання!







     "Я сіяв те, що Бог послав…": сторінки публіцистичної, наукової та літературної творчості Павла Чубинського / авт. - упоряд.: Н. Зелінська, І. Капраль, О. Думанська, О. Палюх. - Львів: Світ, 2009. – 256 с.: портр.

    Джерелознавче видання має на меті якнайповніше репрезентувати багатогранну творчість українського вченого, письменника і громадського діяча Павла Платоновича Чубинського. Оригінальні праці П. Чубинського систематизовані відповідно до основних сфер і напрямів його діяльності. Преамбули та коментарі до розділів дають змогу увести твори, написані у XIX ст., в культурний обіг сучасного читача. Творчість П. Чубинського, що непафосно і ненав'язливо, але реально і конкретно працювала на національну ідею свого часу, може слугувати надійним підґрунтям для виформовування такої ідеї нині.
    Для широкого загалу читачів, яких цікавить постать П. Чубинського не лише як автора Державного Гімну України, а й як визначного дослідника витоків національної ментальності.