Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

    Джон Голсуорсі — англійський письменник, лауреат Нобелівської премії («Сага про Форсайтів» 1932; «Острів фарисеїв, Сучасна комедія»).
    Народився 14 серпня 1867 року в англійському місті Кінгстон-Хілл (графство Суррей), в заможній сім'ї. Вчився на адвоката в привілейованій школі Харроу, потім в Оксфордському університеті. Проте Голсуорсі, швидше за все, не бачив себе в цій професії і замість цього, щоб почати кар'єру в юриспруденції, поїхав подорожувати за кордон, де формально він повинен був піклуватися про сімейний бізнес в сфері морських перевезень.
   Під час своїх подорожей він на рейсі Австралії зустрів Джозефа Конрада, який на той момент був першим помічником капітана і з яким вони стали близькими друзями. Саме Гулсуорсі переконав Конрада публікувати свої перекази про подорожі, ставши таким чином ініціатором літературної кар'єри останнього.
   В 1905 році Голсуорсі одружився на Аді Пірсон (1864–1956), колишній дружині двоюрідного брата. Впродовж десяти років до цього одруження Голсуорсі таємно зустрічався зі своєю майбутньою дружиною.
   В 1921 році спільно з Кетрін Емі Доусон-Скотт заснував ПЕН-клуб; ставши його першим головою.
   В 1929 році за заслуги перед літературою став членом Ордена Заслуг.
В листопаді 1932 року Голсуорсі була присуджена Нобелівська премія з літературі. Він в цей час страждав від сильних головних болей в результаті невпинного росту пухлини мозку і англійські письменники змогли привітати колегу лише заочно.
    Голсуорсі помер 31 січень 1933 року в Лондоні.