Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   Роберт Іванович Рождественський - відомий радянський поет, перекладач, лауреат Премії Ленінського комсомолу та Державної Премії СРСР.
    Ім'я отримав на честь Роберта Ейхе. Батько, Станіслав Никодимович Петкевич, за національністю поляк, працював в ОГПУ - НКВД. Розлучився з матір'ю Роберта, коли тому було п'ять років. Загинув у бою в Латвії 22 лютого 1945 р. 
    Мати, Віра Павлівна Федорова (1913-2001), до війни була директором сільської початкової школи, одночасно навчалася в медичному інституті. З 1934 року Роберт живе з батьками і бабусею в Омську. З початком війни мати була покликана на фронт. З відходом матері на війну Роберт залишається з бабусею Надією Олексіївною Федоровою. Перша публікація Роберта - це вірш «З гвинтівкою мій тато йде в похід ...» («Омська правда», 8 липня 1941 р.). Бабуся помирає в квітні 1943 р., і Віра Павлівна приїжджає ненадовго у відпустку, щоб прописати в свою квартиру сестру. Роберт живе з тіткою та двоюрідною сестрою до 1944 року. Потім мати вирішує забрати сина до себе, оформивши його як сина полку. Однак по дорозі, в Москві, змінює своє рішення, і Роберт потрапляє в Даниловський дитячий приймач.
    У 1943 році навчався у військово-музичної школи.
  У 1945 році Віра Павлівна виходить заміж за однополчанина, офіцера Івана Івановича Рождественського (1899-1976). Роберт отримує прізвище та по батькові вітчима. Батьки забирають його в Кенігсберг, де обидва служать. Після Перемоги Різдвяні переїжджають до Ленінграда, а в 1948 році в Петрозаводськ.
    У 1950 році в журналі «На рубежі» (Петрозаводськ) з'являються перші дорослі публікації віршів Роберта Рождественського. В цьому ж році Різдвяний пробує поступити в Літературний інститут ім. М. Горького, але невдало. Рік вчиться на історико-філологічному відділенні Петрозаводського державного університету. У 1951 році з другої спроби поетові вдається вступити в Літінституті (закінчив в 1956), і він переїжджає до Москви. У 1955 році в Карелії видається книга молодого поета «Прапори весни». Рік по тому тут же виходить поема «Моя любов». У 1955 році Роберт під час практики на Алтаї познайомився зі студентом консерваторії Олександром Флярковського, з яким була створена перша пісня поета Різдвяного - «Твоє вікно». У 1972 Роберт Рождественський отримує премію Ленінського комсомолу. У 1979 році удостоєний Державної премії СРСР. Член КПРС з 1977 року.
    З 1986 року - голова Комісії з літературної спадщини Осипа Мандельштама, брав безпосередню участь в справі про реабілітацію О. Е. Мандельштама. Голова Комісії з літературної спадщини Марини Цвєтаєвої, домігся відкриття Будинку-музею Цвєтаєвої в Москві. Голова Комісії з літературної спадщини Володимира Висоцького, упорядник першої виданої в СРСР книги віршів Висоцького «Нерв» (1981 р.).
     Роберт Іванович Рождественський помер в Москві 19 серпня 1994 від інфаркту. Похований в Передєлкіно.
    У тому ж році в Москві вийшла збірка «Останні вірші Роберта Рождественського".
 У 1997 році ім'я Роберта Рождественського було присвоєно малій планеті, зареєстрованої в міжнародному каталозі малих планет за № 5360.

Творчість

   Роберт Рождественський увійшов у літературу разом з групою талановитих однолітків, серед яких виділялися Євген Євтушенко, Белла Ахмадуліна, Андрій Вознесенський, Володимир Цибін. Молода поезія 1950-х починала з помітних маніфестів, прагнучи якомога швидше утвердитися у свідомості читачів. Їй допомогла естрада: сам вірш молодих років не міг існувати без звучання. Але перш за все, підкуповували цивільний і моральний пафос цієї внутрішньо різноманітної лірики, поетичний погляд, який стверджує особу творить людину в центрі всесвіту.
Характерна властивість поезії Різдвяного - постійно пульсуюча сучасність, жива актуальність питань, які він ставить перед самим собою і перед нами. Ці питання стосуються настільки багатьох людей, що миттєво знаходять відгук у самих різних колах. Якщо вибудувати вірші та поеми Різдвяного в хронологічному порядку, то можна переконатися, що лірична сповідь поета відображає деякі суттєві риси, властиві нашому суспільному житті, її рух, змужніння, духовні набуття та втрати.
    Поступово зовнішнє подолання труднощів, весь географічний антураж молодіжної літератури того часу змінюються іншим настроєм - пошуками внутрішньої цілісності, твердої моральної і громадянської опори. У вірші Різдвяного вривається публіцистика, а разом з нею і не стихає пам'ять про військове дитинстві: ось де історія і особистість вперше драматично з'єдналися, визначивши багато в чому подальшу долю і характер ліричного героя.
   У віршах поета про дитинство - біографія цілого покоління, його доля, рішуче визначилася до середини 1950-х років, часу серйозних суспільних зрушень в радянського життя.
    Велике місце в творчості Роберта Рождественського займає любовна лірика. Його герой і тут цілісний, як і в інших проявах свого характеру. Це зовсім не означає, що, вступаючи в зону почуття, він не відчуває драматичних протиріч, конфліктів. Навпаки, всі вірші Різдвяного про кохання наповнені тривожним серцевим рухом. Шлях до коханої для поета - завжди непростий шлях; це, по суті, пошук сенсу життя, єдиного і неповторного щастя, шлях до себе.
    Друкуватися почав в 1950 році. У численних збірниках проявив себе як один з представників (поряд з Є. А. Євтушенко, А. А. Вознесенським, Б. А. Ахмадуліної та іншими), «молодої поезії» 1950-1960-х років, творчість якого відрізняли не тільки щирість і свіжість поетичного мови, а й яскраво виражена громадянськість, висока патетика, масштабність і контрастність зображення в поєднанні з відомою раціоналістичністю. Звертаючись до актуальних поетичним темам (боротьба за мир, подолання соціальної несправедливості і національної ворожнечі, уроки Другої Світової війни), проблемам освоєння космосу, краси людських відносин, морально-етичних зобов'язань, труднощів і радостей повсякденному житті, закордонним враженням, Різдвяний зі своїм енергійним, пафосним, «бойовим» листом виступив продовжувачем традицій В. В. Маяковського.
    З роками відходячи від властивої йому декларативності та урізноманітнюючи ритмічну структуру вірша, Різдвяний в органічному сплаві публіцистичної експресивності та ліризму створив багато текстів популярних пісень («Мир», «Стань таким, як я хочу», «Погоня» з кінофільму «Нові пригоди невловимих» , 1968, режисер Е. Г. Кеосаян, «Невідкриті острова», «Величезне небо», «Солодка ягода», «Бажаю вам» та інші, в тому числі пісні до вистав і оперет «Голий король», муз. Т. Н. Хреннікова, «Тітка Чарлея», муз. О. Б. Фельцмана, «Подорож Нільса з дикими гусьми», муз. В. Я. Шаїнського). На слова поеми «Реквієм» написав музику Д. Б. Кабалевський. Залишив книгу літературно-критичних записок «Розмова піде про пісню».
Перекладав зарубіжних і радянських поетів.
    З дуже багатьма композиторами співпрацював в різні роки Роберт Іванович Рождественський. Його співавторами були: Арно Бабаджанян, Ігор Шамо, Олександр Флярковський, Марк Фрадкін, Давид Тухманов, Оскар Фельцман, Мікаел Таривердієв, Олександра Пахмутова, Євген Птічкін, Ян Френкель, Максим Дунаєвський, Володимир Шаїнський, Раймонд Паулс, Євген Мартинов, Яків Хаскин, Борис Мокроусов, Георгій Мовсесян, Ігор Лученок, Матвій Блантер, Едуард Ханок, Борис Александров, Євген Дога, Юрій Саульський, Олексій Екімян, Тихон Хренніков, Олег Іванов, Вадим Гамалія, Олександр Морозов, Станіслав Пожлаков, Євген Крилатов, Зіновій Бінкін, Олександр Зацепін, Дмитро Кабалевський, Муслім Магомаєв, Микита Богословський, Роберт Амірханян, Богдан Троцюк, Олександр Журбін, Євген Жарковський, Мурад Кажлаев, Геннадій Подельскій, Марк Мінков, Олександр Броневицький, Вікторія Чернишова, Юрій Гуляєв, Борис Ємельянов та багато інших.

Премії


Перший володар «Золотого вінця» Стружскіх вечорів поезії (1966).
Державна премія СРСР (1979).

Пам'ять


  • Меморіальний камінь Р. Різдвяному в Омську. 

  • 20 червня 2002, в день народження поета, на будинку, де раніше розташовувалася 19-я школа, відкривають меморіальну дошку. 

  • У 2007 році Косіхінской районній бібліотеці було присвоєно ім'я Р. І. Різдвяного, на фасаді була відкрита меморіальна дошка. У 2009 році після капітального ремонту бібліотека отримала статус модельної меморіальної бібліотеки (була створена меморіальна зона).

  • З 2007 року в с. Косих проводяться Різдвяні читання.

  • Одна з муніципальних бібліотек Омська носить ім'я поета.

  • На бульварі Мартинова в Омську в 2007 році встановлено пам'ятний знак-камінь поетові. 

  • У 2009 році Шербакульской межпоселенческой центральній бібліотеці (Омська область) було присвоєно ім'я поета (з батьками та дідом поет жив в райцентрі Шербакуль в 1932-1934 рр.). 3 листопада 2010 року на будівлі бібліотеки був відкритий меморіальний знак у пам'ять про поета і земляка. 


Меморіальний камінь Р. Рождественскому в Омську. Фото 2010