Видавнича діяльність / 2012 / "Покликання серця - книги і діти"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 


 
     У чудову травневу пору, разом з теплим сонячним промінням та квітучими садами несподівано швидко прилетів золотий ювілей нашого шановного директора Новіцької Надії Семенівни, життя якої вже 28 років тісно пов’язане з бібліотечною справою.
    Народилася Надія Семенівна 25 травня 1962 року у селі Вишгородок Лановецького району Тернопільської області. Фахову освіту отримала у Рівненському інституті культури (нині гуманітарний університет), який закінчила у 1984 році. Трудову діяльність розпочала бібліотекарем Вишгородської бібліотеки у 1979 році, потім багато років було віддано Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці, де працювала спочатку методистом, потім провідним методистом, а згодом і завідувачкою науково-методичного відділу.

    У 1993 році Надія Новіцька переведена до обласної бібліотеки для дітей на посаду заступника директора з наукової роботи, а з 1994 року і до сьогодні – вона її директор.
    Дитяча бібліотека – особлива бібліотека, адже дитинство – це найкраща пора в житті кожної людини, і найважливіша. Саме в цей період життя формується духовний світ дитини, її майбутня особистість та проявляються перші паростки творчих здібностей і майбутнього потенціалу. Дві головні складові кожної бібліотеки – це книги і люди. Для того, щоб освоїти і донести до дитини книжкові багатства зовсім недостатньо їх просто мати, треба ще вміти розкрити їх істинну цінність.
     Перебуваючи на посаді директора обласної бібліотеки для дітей 18 років, Надія Семенівна перетворила її на сучасний центр дитячого читання, інтелектуального і творчого розвитку дітей та змістовного дозвілля. Високий професійний рівень та сумлінне і відповідальне ставлення до справи дозволили п. Новіцькій згуртувати колектив фахівців-однодумців, завоювати заслужений авторитет як серед колег своєї бібліотеки, так і серед бібліотечних фахівців Тернопільщини та України.
   Ініціатива, втілення нових ідей, наполегливість є кредом в роботі директора книгозбірні і рушійною силою в роботі установи. Чимало зусиль докладає вона для покращення матеріально-технічної бази бібліотеки, значно підвищуючи її імідж. А це комфортні умови для читачів – на сьогоднішній день 22 комп’ютери підключено до мережі Інтернет, проведено ремонт внутрішніх приміщень, змінено дизайн читальних залів та абонементів, здійснено закупівлю нових меблів.
     На самому початку ХХІ століття Надія Семенівна зрозуміла переваги комп’ютерних систем і завдяки її зусиллям з 2002 року в бібліотеці працює Інтернет-центр.

    З його появою процес інформатизації набув у бібліотеці якісно нового рівня. На базі центру для користувачів різних вікових категорій проводяться курси з освоєння інтернет грамотності, спеціалізовані семінари, пропонується широкий спектр тренінгів. З ініціативи директора створено Web-сайт бібліотеки www.odb.te.ua, на якому розміщено інформацію про бібліотеку, її послуги, видавничу діяльність, а також можна познайомитись як з творчістю і біографіями знаних письменників Тернопільщини, так і з роботами юних літераторів. Сайт користується популярністю серед дітей, батьків та організаторів дитячого читання і задовільняє їх інформаційні потреби. Для найменших користувачів на сайті створений окремий інтернет-проект «Для дітей» – www.dity.odb.te.ua. З грудня 2011 року відкритий блог відділу мистецтв – «Багатобарвний світ мистецтва» www.art-departament.blogspot.com, який двічі нагороджений блогерами відзнакою за творчий підхід до роботи.
   Коли у 2008 році трапилося стихійне лихо – книгосховище бібліотеки було затоплене, внаслідок чого постраждало більше 100 тисяч книжок, саме Надія Семенівна зуміла організувати роботу таким чином, що бібліотека в результаті вийшла з цієї трагічної ситуації з найменшими втратами. Публікації в ЗМІ привернули увагу громадськості, посадових осіб до проблеми, і згодом допомогли їх вирішити.
   Багато зусиль докладено Надією Новіцькою в організацію участі бібліотеки у конкурсах на отримання грантів від різних організацій. Зокрема, у 2011 році проект бібліотеки «Бібліомістечко» отримав перемогу у конкурсі «Інноваційні бібліотеки – 2011» від програми «Бібліоміст».
   Зараз обласна бібліотека для дітей не тільки заклад для читання, а й для проведення змістовного дозвілля дітей з використанням сучасних інформаційних технологій (SMART–дошки, сенсорних моніторів та ін.), що у поєднанні з книгою, сприяє більш повному розвитку інтелектуальних та творчих здібностей наймолодших читачів.
    Можна ще багато розповідати про людину і її добрі справи. Але, якщо коротко охарактеризувати професійні та особистісні досягнення Н. С. Новіцької, то можна сказати: талановитий адміністратор, професіонал найвищого гатунку і чудова людина. Не дивно, що такі якості нашого керівника отримали високу оцінку та належну підтримку у владних структурах. Неодноразово за вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи та активну просвітницьку діяльність. 
   Надію Семенівну нагороджено Подяками Кабінету Міністрів та Міністерства культури і мистецтв України, Почесними грамотами Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету інформаційної політики телебачення та радіомовлення України. Її також відзначено Подякою міського Голови, нагороджено Грамотами Тернопільської обласної державної адміністрації і Тернопільської обласної організації національної спілки письменників України. Надія Семенівна – член президії асоціації дитячих бібліотек України, очолює сектор «Соціальний захист бібліотекарів».
  Новіцька Н. С. небайдужа людина, яка завжди готова підтримати своїх колег у радісні і тяжкі моменти їхнього життя. Вона вродлива і чарівна жінка, завжди зі смаком одягнена, струнка, з енергійною ходою. З ніжною турботою ставиться до своєї родини, шанує і береже друзів.
    Сьогодні Надія Семенівна у творчому пошуку, вирішує сучасні проблеми бібліотеки, якій віддає весь свій час, творчий запал, ентузіазм, талант керівника.
Весь колектив ТОДБ щиро вітає нашого директора з ювілеєм, бажає міцного здоров’я, щедрої долі, миру і добра, душевного спокою і тепла, нових досягнень і творчих злетів у професійній діяльності.

Колеги та друзі про Надію Новіцьку


   З Надією Семенівною я знайома давно, але наше зближення як колег та друзів відбулося на Кримській конференції - 2003. Залишилися приємні, незабутні враження від спілкування та проведеного разом часу. Теплі, дружні стосунки, взаєморозуміння між нами є і досі.
   Надія Семенівна всією душею вболіває за розвиток своєї установи. У неї сильний характер жінки-керівника і зі всіма директорськими клопотами вона справляється вдумливо, виважено та успішно. І результат на яву: у її бібліотеці, як у гарному домі – стабільність і порядок.
   Надія Семенівна - колега, яка порадить і підтримає; друг, який не зрадить; жінка, яка викликає захоплення.

Леся Гук, директор Тернопільської
обласної бібліотеки для молоді


Вельмишановна Надіє Семенівно!

Все тече, проходить і міняється,
Та щороку знову квітне сад,
А для жінки тільки починається
Золота пора у 50!


   Ваша невтомна праця упродовж трудових років на ниві духовності допомагає зберегти і примножити найсокровенніше Ваше багатство – людяність, порядність, принциповість, і привітність. Нехай з новою творчою силою і негаснучою енергією, успішним досягненням повниться кожен Ваш день!
    Бажаю міцного здоров’я, невичерпної енергії і оптимізму, родинного щастя, радості, добра, надії і подальших успіхів у здійсненні всіх світлих мрій і добрих задумів, благополуччя, шани від людей Вам на прийдешні дні!

З глибокою повагою Лариса Забігайло,
голова обласної профспілки працівників культури


   Доля дарувала Вам активне і багате життя, яке Ви присвятили бібліотечній справі. Вам вірять, до Вашої думки прислухаються, у Вас вчаться!
   Ми вдячні Вам за Ваш особистий внесок у розвиток дитячих бібліотек області, за безкорисливу закоханість у свою роботу, за вміння гуртувати і діяти на теренах нових ідей та впровадження сучасних технологій, щоб увійти до світового інформаційного простору й гідно представляти у ньому нашу бібліотечну галузь.
    Тож, дозвольте у світлий день народження доземно вклонитися Вам і побажати міцного здоров’я, щастя, родинного тепла і добробуту! Нехай і надалі Ваш шлях, шановна Надіє Семенівно, буде щедрий на добро, багатий на успіх, наповнений новими планами.

З великою шаною – заступники директорів ЦБС
по роботі з дітьми Тернопільської області



    Людина слова – саме так влучно можна охарактеризувати Надію Новіцьку, Жінку, сповнену світлими ідеями і силою волі до їх втілення у життя. Заохотити дітей – отих найвибагливіших читачів – до спілкування з Книгою через розмаїті конкурси та ігри, директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей уміє і сама, й уся її дружна і працьовита команда. А практика спілкування юних читачів із поетами і письменниками, які пишуть для дітей та юнацтва, засвідчує про життєву мудрість, неабиякий досвід й уміння керівника іти в ногу з часом, а інколи навіть й випереджаючи сьогодення. У цьому можна переконатися, завітавши, бодай на хвилинку, у казкове «Бібліомістечко»…
    З роси і води Вам, духовна наставнице малят Тернопілля.

З пошанівком Марія Баліцька,
член Національної спілки письменників України,
член Національної спілки журналістів України


    Надія Семенівна - це вроджений лідер бібліотечної справи, який веде за собою інших. Ця тендітна жінка – надзвичайно цілеспрямована, мудра та волелюбна, вона свідомо приймає рішення, бере на себе відповідальність та долає перешкоди на шляху до Цілі. Це рішуча особистість з визначеною системою життєвих цінностей і поглядів, обраним життєвим шляхом та унікальним внутрішнім світом, людина, що досягла успіху в житті й завжди готова допомогти іншим стати на цей шлях.
   Наснаги Вам і творчих дерзань надалі!

Марія Ростоцька, регіональний представник програми «Бібліоміст».


Моральна краса радянської людини [Текст]: метод. рек. на допомогу бібліотекам в пропаганді л-ри про моральні основи рад. способу життя / Упр. культури виконкому Терноп. облради нар. депутатів, Держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. П. Затонського; підгот. Н.С.Тислюк.– Т., 1985.– 5с.

На допомогу бібліотекам в пропаганді літератури серед організаторів та слухачів мережі політичної освіти [Текст]: інструкт.-метод. лист / Упр. культури виконкому Терноп. облради нар. депутатів, Держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. П. Затонського; підгот. Н. С. Тислюк.– Т., 1986.– 5с.

На шкоду собі, суспільству, сім’ї [Текст]: З досвіду антиалкогольної пропаганди в Шумськ. ЦБС / Упр. культури виконкому Терноп. облради нар. депутатів, Держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. П. Затонського; підгот. Н. С. Тислюк.– Т., 1986.– 7с.

Прем’єра книги: Царева В. И. Обвиняется пьянство.– М.: Юридическая лит., 1986.– 126 с. [Текст]: метод. поради / Упр. культури виконкому Терноп. облради нар. депутатів, Держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. П. Затонського; підгот. Н. С. Тислюк.– Т., 1987.– 4с.

Пропаганда літератури з питань моралі і права бібліотеками області в 1983–1986 рр. [Текст]: аналіз діяльн. за звітами / Упр. культури виконкому Терноп. облради нар. депутатів, Держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. П. Затонського; підгот. Н. С. Тислюк.– Т., 1987.– 6с.

Методичні поради по роботі з книгою «Пост імені Ярослава Галана»: памфлети, статті, нариси, вірші. Кн. 19.– Л.: Каменяр, 1987.–157 с. [Текст]: / Упр. культури виконкому Терноп. облради нар. депутатів, Держ. обл. універс. наук. б-ка ім. В. П. Затонського; підгот. Н.С.Тислюк.– Т., 1988.– 3с.

Зацікавленість спільна [Текст]: з досвіду роботи Ланов. ЦБ по вивченню і задоволенню читацьких запитів та інтересів / Терноп. держ. обл. універс. наук. б-ка ім.В.П. Затонського, наук.-метод. від.; підгот. Н.С.Новіцька.– Т., 1990.– 5с.

Співець війська січового [Текст]: сценарій літ.-муз. вечора, присвяченого 100-річчю з дня народж. М.Гайворонського / Терноп. держ. обл. універс. наук.
б-ка ім. В. П. Затонського, підгот. Н. С. Новіцька, А.О.Ленчишин.– Т., 1992.– 4с.

В гарячім серці маю щиру пісню [Текст]: метод. поради на допомогу проведенню прем’єри кн. С. Бабій «Із вирію літ»: Поезії.– Рівне: Азалія, 1992.– 115 с. / Терноп. держ. обл. універс. наук. б-ка ім.В.П.Затонського, підгот. Н. С. Новіцька.– Т., 1993.– 3с.

Новіцька, Н. Дітям потрібні бібліотеки [Текст] / Н.Новіцька // Тернопіль вечірній.– 1996.– 22 черв.

Новіцька, Н. Подбайте про душу дитини [Текст]: місячний благодійний марафон / Н. Новіцька // Свобода.– 1996.– 15 черв.

Новіцька, Н. Станьте учасниками марафону [Текст] / Н. Новіцька // Вільне життя.– 1996.– 31 трав.

Новіцька, Н. Запрошуємо на іменини [Текст]: Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги / Н.Новіцька // Вільне життя.– 1997.– 28 берез.

Надія Новицька: «Шаную тих, хто шанує книгу»: [відповіді на запитання] // Вільне життя.– 2003.– 11 верес.– С. 8.– (Закінчіть, будь-ласка, речення).

Новіцька, Н. Дитинство починається з бібліотеки [Текст]: 65-річчя відзначає обласна книгозбірня для дітей / Н. Новіцька // Вільне життя.– 2005.– 12 лют.– С. 9.

Новіцька, Н. Сучасні інформаційні технології на допомогу організації дозвілля дітей [Текст] / Н.Новіцька// Світ дитячих бібліотек.– 2006.– №4.– С. 48.

Новіцька, Н. С. Інноваційні методики і технології залучення дітей до читання, розвиток їх творчого потенціалу [Текст] / Н. С. Новіцька // Інноваційна місія дитячих бібліотек у формуванні духовного потенціалу нації.– Хмельницький, 2007.– С. 27–30.

Новицька, Н. С. Інноваційні методики та технології залучення дітей до читання, розвиток їхнього творчого потенціалу[Текст] / Н. С. Новицька // Шкільна бібліотека плюс.– 2007.– №19.– С. 9–10.

Новіцька, Н. [Про Всеукраїнську науково-практичну конференцію директорів обласних бібліотек для дітей у Закарпатті] [Текст] / Н. Новіцька // Світ дитячих бібліотек.– 2007.– №4.– С. 51.

Новіцька, Н. Дитячі бібліотеки: інтеграція в інформаційний простір і збереження специфічних рис організації обслуговування [Текст] / Н. Новіцька // Світ дитячих бібліотек.– 2008.– (Спеціальний випуск).

Новіцька, Н. Навіщо бібліотеці Інтернет? [Текст] / Н. Новіцька // Світ дитячих бібліотек.– 2008.– №2.– С. 26–27.
Новіцька, Н. Діти – інформація – культура – бібліотека [Текст] / Н. Новіцька // Світ дитячих бібліотек.– 2009.– №4.– С. 49–50.

Новіцька, Н. Храм знань та інформації [Текст]: Тернопільській обласній бібліотеці для дітей – 70 / Н.Новіцька // Вільне життя.– 2010.– 29 січня.– С. 2.

Новіцька Н. С. Дитяча бібліотека сьогодні – база розвитку інноваційного мислення [Текст] / Н.С.Новіцька// Бібліотека для дітей: нове бачення, нові орієнтири та соціальне партнерство.– Хмельницький, 2011.– С. 215–220.

* * *
Родинюк, О. Яскрава особистість керівника [Текст] / О. Родинюк // Світ дитячих бібліотек.– 2004.– №3.– С. 9–10.

* * *
Мельничук, Б. Новіцька Надія Семенівна (25.05.1962, с.Вишгородок Лановец. р-ну) – бібліотекар-бібліограф / Б. Мельничук // ТЕС.– Т:, 2009.– Т. 4. (додатковий). А.–Я.– С. 417.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей вміє захищати свої права [Електронний ресурс] // Бібліоновини.– 2012.– лютий.– С. 1,4.– Режим доступу: www.bibliomist.org.ua, вільний.– загол. з екрану.