Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 Зміни у проведенні інвентаризації бібліотечних фондів бюджетних установ

Наказ Держказначейства, Мінфіну від 02.09.2010 р. №311 «Про внесення змін до Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ», чинний з 23.10.2010 р.

Держказначейство разом з Мінфіном внесли зміни до Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Держказначейства від 30.10.98 р. №90.
Змінами встановлено ще одне завдання інвентаризації, а саме: виявлення товарно-матеріальних цінностей, які застарілі або частково втратили свою споживчу властивість.

Також встановлено, що інвентаризація бібліотечних фондів відтепер проводитиметься за рішенням керівника установи раз на 5 років або протягом 5-ти років з охопленням інвентаризацією щороку не менше 20% одиниць бібліотечного фонду з обов’язковим завершенням розпочатої інвентаризації цього майна у структурному підрозділі (у матеріально відповідальної особи) протягом 30-ти днів.

При інвентаризації бібліотечних фондів інвентаризаційною комісією визначається спосіб проведення інвентаризації; виявляються помилки, допущені при шифруванні документів, розстановці фонду, оформленні видачі документів користувачам, а також встановлюється заборгованість користувачів перед бібліотекою, виявляються дублетні документи, документи, що не відповідають профілю комплектування фонду підрозділу чи бібліотеки загалом, та документи, що потребують ремонту, оправи тощо.

У разі встановлення факту відсутності документа проводиться його розшук у строк, визначений правилами користування бібліотекою щодо користування документом читачем, але не більше 30-ти днів.

Термін зберігання документів з інвентаризації в установах становить 3 роки за умови завершення ревізій згідно з Переліком типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших підприємств, установ та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (наказ Головного архівного управління при КМУ від 20.07.98 р. №41).