Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

 
Володимир Григорович Рутківський — український поет, прозаїк, дитячий письменник, журналіст. Народився 18 квітня 1937 року в с. Хрестителеве Чорнобаївського району Черкаської області.
    Навчався в Одеському політехнічному інституті. Друкуватися почав 1959 року. Член Одеської обласної організаціії НСПУ з 1969 року.
   У 1960-тих роках працював на Одеському суперфосфатному заводі. В подальшому став працювати журналістом.
    Закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького.
    Працював відповідальним секретарем Одеської організації НСПУ. Літературну діяльність Володимир Рутковський розпочинав як поет. У його доробку поетичні збірки «Краплини сонця», «Плоти», «Повітря на двох», «Відчиніть Богданкове вікно», «Рівновага», «Знак глибини», «День живої води».
     Потім Рутківський став писати переважно твори для дітей та юнацтва: повісті «Аннушка», «Гості на мітлі», «Бухтик з тихого затону», «Канікули у Воронівці», «Намети над річкою», «Слуга баби-Яги»; повість-легенда «Сторожова застава», книга нарисів «Земля майстрів», п'єса- казка «Прибульці»; історичний роман «Сині Води», книга про німецьку окупацію під час Другої світової війни «Потерчата».
     За радянських часів зазнавав неодноразових звинувачень в українському націоналізмі, його твори відмовлялися друкувати у, єдиному на той час дитячому видавництві України, «Веселка», проте в перекладі російською мовою приймалися до друку у видавництвах Москви.
      Широке визнання в незалежній Україні Рутківському принесла пригодницька трилогія про джур, видана видавництвом Абабагаламага: «Джури козака Швайки» (2007), «Джури-характерники» (2009), «Джури і підводний човен» (2010).
Історичний двотомний роман «Сині Води» потрапив до фіналу конкурсу Книга року Бі-Бі-Сі 2011 року.
         Мешкає і працює Володимир Рутківський в Одесі.
     9 лютого 2012 року було оголошено список переможців Шевченківської премії 2012. Володимир Рутківський переміг у номінації «література» за історичну трилогію для дітей «Джури» («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен», 2007—1010 рр.).

Нагороди і премії


Премія імені Лесі Українки.
Премія імені Миколи Трублаїні.
Премія імені Віктора Близнеця.
Національна премія України імені Тараса Шевченка, 2012.

odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua