Архів документів / Конкурси (архів) / Книжчині іменини-2010

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 Книжчині іменини-2010

(Методичні поради)

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги – це добра нагода для популяризації найкращих літературних творів для дітей серед широкого кола читачів, а також привернення уваги батьків та педагогів до проблем дитячого читання, зміцнення зв’язків між користувачами та творцями дитячої книги (письменниками, художниками, видавцями). Дуже важливо, щоб читачі брали активну участь в організації та проведенні свята, виявляючи творчу ініціативу.
Добре було б залучити до участі в заходах Тижня батьків, дідусів та бабусь – усіх, здатних вплинути на прилучення дітей до читання.
Під час цьогорічного свята книги радимо провести літературні подорожі „Мандруємо разом з класиками”. Екскурсантами в ній можуть виступати письменники та герої творів Г. Гордасевич., М. Зерова, М. Тютюнника, М. Кропивницького, О. Копиленка, В. Ярмуша, В. Герасимовича, В. Гжицького, тощо, які є ювілярами цьогорічного літературного календаря.
Наступні дні тижня пропонуємо пов’язувати з відродженням традицій сімейного читання: „Тато, мама і я – читаюча сім’я”.
Одним із варіантів заходів може бути сімейний вечір – розмова „Моя улюблена книга дитинства”, в якій зможуть взяти участь не лише діти, а також і їхні батьки.
Тут варто підняти питання щодо обговорення традицій формування домашньої бібліотеки та сімейного читання, особливо читання в голос мамою, татом, бабусею чи дідусем кращих зразків української літератури.
А спогади тата або мами про найулюбленіші книжки дитинства будуть найкращим засобом прилучення дітей до читання.
Один із днів Тижня пропонуємо присвятити авторам-поетам, зокрема Л. Костенко, яка нещодавно відзначила своє 80-ліття.
Письменникам-ювілярам краю пропонуємо присвятити краєзнавчо-пізнавальні заходи „Майстри пера Тернопілля – дітям”, „Літературними стежками сучасного Тернопілля”. Любителів книги варто запросити до подорожей „Історія однієї казки” (За участі дітей, які б змогли самостійно продовжити її та придумати своє закінчення. Дітям буде цікаво подорожувати поетичними стежками: „Віршовані перлини для дітей”, „Проба пера”, „Перші ластівки” стануть нагодою для участі дітей, які пишуть вірші та продовжують поетичні традиції поетів-краєзнавців..
У рамках книжкового тижня рекомендуємо проводити хіт-паради, акції „Найкраща книга Року у твоїй бібліотеці”, „Приведи друга в бібліотеку”, „Відкриття року” (автор, книга, журнал, сайт...інше).
Необхідною умовою для проведення цьогорічного Тижня дитячої та юнацької книги є активізація роботи з наочної популяризації книжкових багатств кожної дитячої бібліотеки. Цікавість дітей можуть викликати книжково-ілюстративні виставки: „Ростемо з книгою”, „Куточок Всезнайка”, „Книжковий дивосвіт”, „Найкращі видавництва дитячої книги”, „Ілюстратори дитячих книг – у гостях тижня книги”, „”У місті Читайликів”, „”Новинки” з поштової скриньки”, „Письменники України – ювіляри 2010 року”, тощо.
Важливим елементом заходів в рамках Тижня книги стає проведення презентацій та прем’єр нових, цікавих творів для дітей, краєзнавчої літератури та енциклопедичних видань з ними дітей слід знайомити більш детально в один із днів Тижня під час конкурсів, вікторин, літературних годин.
Бажано, щоб кожна дитяча бібліотека стала учасником зустрічей з письменниками України, які презентуватимуть свій творчий літературний доробок під час цьогорічного фестивалю „Джура-фест” (який проходитиме в Тернополі з 14 по 17.04.2010р.).
Протягом Тижня можуть проводитися як широкомасштабні масові заходи так і малі форми, головне, щоб проведення свято книги не завершилось його закриттям, а проводилося заради дитини, яка читає книгу для серця і розуму.

Л. Томків – зав. відділом ОБД.