Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2009 рік / 22 травня 2009 З’явилася перша книга циклу романів Симон петлюра

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 З’явилася перша книга циклу романів „Симон петлюра”

У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відбулася перша репрезентація першої книги циклу історичних романів Василя Фольварочного «Симон Петлюра» («Стриножені коні»), і Містом його, як каже Василь Іванович, хрестин не випадково став Тернопіль, адже саме у видавництві «Джура» народилася книга, її художнє оформлення — робота тернополянина, відомого майстра пензля Євгена Удіна. Та й сам автор родом із Тернопілля — села Нападівки, на Лановеччині. Василь Фольварочний узяв до рук своє дітище за п'ятнадцять хвилин до репрезен­тації, тому не приховував емоцій, які зазвичай хвилею накривають авто­ра від першої зустрічі зі щойно віддрукованою книгою.
Ті, котрі стежать за сучасним літературним процесом краю, вже мали змогу познайомитися з уривками роману, що публікувалися в журналі «Літературний Тернопіль», газетах «Літературна Україна» та «Слово «Просвіти».
Василь Фольварочний — автор восьми поетичних книжок, чотирьох публіцистичних, чотирьох романів і двадцяти п'яти п'єс — розпочав працю над романом-епопеєю кілька років тому, задумавши його як десятикнижжя. За сім літ написав п'ять книг. Важливо, що перша вже вийшла з друку, бо 2009 рік — Рік Петлюри, Україна відзначає 130-річчя з дня його народження.
Вивчаючи постать Симона Петлюри, автор загорівся бажанням написати не монографію, а художню річ аби читач сприймав твір серцем, душею. Вирішив змалювати особистість, а вже через неї — історичний період, «щоби комусь із молодих захотілося пройти життям Петлюри». Василь Іванович каже, що писав передусім для молодого читача, бо він має знати свою історію.
На зустріч із земляками Василь Фольварочний прибув зі своєю дружиною, письменницею Тетяною Пишнюк. Вона розповіла, як працював її чоловік над романом — натхненно, одержимо, до самозабуття.
— Іду, — пригадує, — вранці на роботу, а він працює, не підіймаючи голови. Думаю: сказати, що вже йду, чи поцілувати. А тоді просто постукала по столі. Він подивився на мене й питає: «А де Тетяна?» Мабуть,, кажу, на роботу пішла...
Під час репрезентації Василь Фольварочний і Тетяна Пишнюк читали власні вірші, розповідали, як вживаються в одній сім'ї дві творчі особистості. А директор «Джури» Василь Ванчура повідомив, що в червні побачить світ новий прозовий твір пані Тетяни «Кацапочка», що до кінця року з'являться наступні три-чотири книги циклу романів - «Симон Петлюра».

Ліля КОСТИШИН