Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2009 рік / 27 березня 2009 Як на книжчині іменини

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 Як на книжчині іменини...

Всеукраїнський тиждень дитячої книги - свято надзвичайне. Йому минулоріч виповнилося 65 років. Уперше Тиждень дитячої та юнацької книги відбувся в Москві навесні 1943-го. Ініціатором і засновником його став відомий дитячий письменник Лев Кассіль. Відтоді щороку «Книжчин тиждень», або «Книжчині іменини», стали відзначати постійно. Другий, уже Республіканський тиждень дитячої та юнацької книги було проведено в столиці України. Знаменним є те, що в такий складний, опалений війною час держава піклувалася про дітей і приділяла велику увагу дитячій книзі та її визначній ролі у вихованні.
У незалежній Україні Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано в 1993 році.
Особливістю цьогорічних «Книжчиних іменин» є оголошення ЮНЕСКО 2009-го Роком Миколи Гоголя, указом Президента України - Роком Марії Приймаченко. Цьогоріч ми відзначаємо 75-річчя видавництва «Веселка», ювілеї Івана Котляревського, Олександра Довженка, Михайла Коцюбинського, Бориса Васильєва, Артура Конан-Дойля, Євгенія Велтісова, Кіра Буличова та інших.
Всеукраїнський тиждень дитячого читання 2009 року, який традиційно відбувається під час весняних канікул, проходить під гаслом «Все об'єднала книга». 2009-ий оголошено також і Роком байки в Україні та Росії. Діти зможуть взяти участь у підготовці інсценівок, проведенні літературних ранків-конкурсів під назвою «Граймося в байку». А учням 5-9 класів буде цікавим конкурс «Зірки бібліотечної сцени», який проводитиметься в кількох номінаціях: на кращого актора, режисера, костюмера, гримера тощо.
Наступні дні тижня присвячені кіномистецтву та Міжнародному дню театру (28 березня). Тема „В полоні у музи Мельпомени: театр у художній літературі” об'єднує цикл заходів мистецької тематики.
Зліт найкращих читачів - учнів 6-7 класів обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України-2009» відбувся 25 березня в Тернополі. Ним і розпочалося відкриття цьогорічного тижня дитячої книги.
На свято були запрошені кращі читачі-діти, які стали переможцями другого туру конкурсу «Найкращий читач району та міста-2009». На читацький форум завітали близько 40 дітей із різних куточків нашої області.
Членами журі та обласного оргкомітету за підсумками оцінювання названі кращі читачі. Вони отримали дипломи «Найкращий читач України-2009» і представлятимуть дитячий читацький загал Тернопільщини на форумі видавців у Львові 7-9 травня.
В обласній бібліотеці для дітей та книгозбірнях краю для дітей відбулися і відбуватимуться заходи в контексті цьогорічної тематики тижня. Зокрема, в обласній книгозбірні учні 2 - 4 класів візьмуть участь у літературній грі-вікторині «Інтелектуальне перехрестя», літературній годині «Поетичні перлинки Віри Паронової» (зустріч із письменницею), хвилинках-цікавинках «У таємничий, незвіданий Всесвіт шлях нам, мудра книго, вкажи!», а читачі 6 - 7-их класів зроблять малюнки до творів М. Гоголя під час конкурсу «Чарівний пензлик» (ЗОШ №3).
Відділ мистецтва ТОБД запросить дітей до перегляду «Пригод Буратіно», «Снігової Королеви», «Чарівника Смарагдового міста».

  Людмила Томків
  завідувачка відділу удосконалення методики
  бібліотечної роботи з дітьми обласної бібліотеки для дітей