Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   
  Теребовлянський замок
- укріплення, що знаходиться в м. Теребовля за 32 км. від обласного центру Тернопіль. До замку крутим схилом веде брукована доріжка через густий, запущений парк. Дерева насадили наприкінці XIX cт., і тепер через густу деревину мурів замку, що подекуди сягають 5 м завтовшки, з міста добре не видно.
   Саме укріплення, залишки якого можна побачити зараз, збудували у 1630-х рр. під керівництвом місцевого старости Олександра Балабана. До того на замковій горі у Теребовлі було аж три фортеці. Першим історичним замком у містечку про який збереглися писемні згадки, був давньоруський, що його звели у IX-X ст. Найбільшої могутності цей град досяг за правління князя Василька Ростиславовича, правнука великого київського князя Ярослава Мудрого.
   Фортеця Василька була дерев'яною, огородженою частоколом, і лише замкову церкву у ній збудували з каменю. Твердиня мала декілька оборонних рубежів, однак там не було колодязя. Археологи припускають, що воду сюди підводили підземним шляхом або просто наповнювали резервуари. Васильків замок був не таким як той, що зберігся досі. Навіть вхід до нього був не зі східного боку, як тепер, а з північного — з боку сучасного парку. Під замком були льохи.
     Після смерті 1124 р. Василька, Теребовлянське князівство увійшло до складу, Галицького, а пізніше — до складу Галицько-Волинського князівства. За князювання Володимира Ігоревича з роду Ізяславичів, Теребовля знов набуває незалежності. Проте в 1211 році в битві з мадярами, князь потрапив в полон і був страчений з братами і батьком. В ті часи дерев'яні мури замку розпочали обкладати каменем, але у 1241 р. Теребовлю вщент зруйнували ординці хана Батия. У 1341 р. місто вже згадують як завойоване поляками. В 1346 р. польський король Казимир перебудував фортецю. Про цей новіший замок відомо мало, але він був кам'яним і зі стінами завтовшки 1-2 м.

    Протягом XVI ст. Теребовлянська фортеця занепала через постійні напади татар і її всього за декілька місяців власним коштом відбудує каштелян тодішньої столиці Польщі, Кракова, Анджей Тенчинський. У 1594 р. Теребовлю здобув Северин Наливайко. Замок тоді не пошкодили, але за 1605-1625 рр. він переніс 15 штурмів татар і знову занепав. Тільки після всіх цих подій надійшла черга будівництва фортеці, якою можна прогулятись тепер. Її стіни сягають 3,5 - 5 м завтовшки і до 18 м заввишки. Вхід до замку зробили на висоті 3 м над землею, і туди можна було потрапити лише за допомогою спеціального помосту. Є припущення, що саме під час цієї перебудови зруйнували церкву, де похований князь Василько.