Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
     

   
Білокриницький палац
— споруда, розташована у селі Білокриниця. Зараз у приміщенні палацу розташований Кременецький лісотехнічний коледж. Палац споруджено у англо-готичному стилі, з елемантами ренесансу. На готичний стиль вказують 2 вежі із невеликими зубцями по кутах та унікальне неоготична в'їзна брама. Інтер'єр від графського палацу мало зберігся, але в коридорах можна побачити готичні арки.
     На сьогодні збереглись фрагменти рову навколо замку. Поруч із палацом знаходиться дендропарк.
     Перша згадка по Білокриницю - 1438 рік. Тоді ці землі належали до володінь Кременецького замку. Вже ж другої половини XVI століття Білокриниця переходить у власність князів Збаразьких, які зводять тут мурований замок. Хоча замок був укріпленим, його в 1603 році руйнують татари. Через три роки замок відбудовується.      В 1617 році замок відвідує польський королевич Володислав.
 В 1631 році, після смерті Єжи Збаразького, Білокриниця переходить до Вишневецьких. У 1725 після шлюбу Уршулі-Францишки Вишневецької із Міхалом-Казимиром Радзівілом, замок переходить до роду Радзівілів. Новий власник мало дбав про фортецю, і замок потрохи занепадає. В 1806 році Радзівіли продають Білокриницю з околицями шляхтичу Колонна-Чосновському. Чосновській відновив споруду, але пожежа знищує фортецю. Більше 30 років замок був зруйнований.
    В середині ХІХ століття нащадок Чосновського споруджує на замкових руїнах новий палац в англо-готичному стилі. Через велику вартість споруди, Чосновський збанкротував, а у 1866 році садибу й прилеглі землі, близько 4500 десятин, купує на аукціоні граф Олександр Воронін, родом з Курської губернії, за 27000 карбованців. Воронін вирішує заснувати господарство у приміщенні палацу — він покращує економічну ситуацію Білокриниці. Граф помирає в 1890 й згідно зі своїм заповітом був похований на подвір'ї палацу. За заповітом Воронін переказує маєток та 180 тис. карбованців казні, але за умови відкриття в палаці сільськогосподарського навчального закладу для селянських дітей. В 1892 році в палаці графа відкривається Білокриницька трирічна рільнича школа. Опісля смерті Вороніна, споруда не змінювалась.
     Після радянсько-польської війни, Білокриниця належала Польщі. В Білокриниці були відкриті агрономічна та лісова школа, що були підрозділами Кременецького ліцею. За радянської влади тут діяв лісотехнічний технікум. Зараз в палаці Чосновських-Вороніна розміщений Кременецький державний лісотехнічний коледж. Разом з парком, гуртожитками та господарськими спорудами територія коледжу займає близько 32 гектарів. В приміщенні палацу влаштований невеличкий музей.
  Серед відомих людей, що вчились у приміщенні палацу були академік Ігор Юхновський та архієпископ Австралії та Нової Зеландії.