Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
  
  Збаразький замок
можна безперечно назвати перлиною та історичним скарбом Тернопільщини та справжньою окрасою старовинного Збаража…
Збаразький замок знаходиться недалеко від центру міста Збараж, в парку, на так званій Замковій горі.
   Замок був споруджений в 1626-1631 рр. за проектом італійського архітектора Вінченцо Ськамоцци, який спочатку описав проект в трактаті «Про ідею універсальної архітектури», а потім вже здійснив в Збаражі (є версія що будівельником був Андреа дель Аква або голландець Генріх ван Пєєн).
   Замок реконструйований 1612-1631рр. Тут прекрасний парк з алеями, масивні земляні вали, артиллерійскі бастіони, а також каземати були добудовані в 1631-1649 роках.
  Будівництво замку здійснювали брати Юрій і Христофор Збаразькі. Після смерті Юрія Збаразького в 1636 році замок перейшов князям Вишневецьким, які укріпили оборонні споруди.
   Зміцнення замку складається з казематованих валів з ескарпами заввишки до 12 метрів і завтовшки до 23 метрів, бастіонів, одноярусної в'їзної башти і рову, того, що оточує весь замок. Замок квадратний в плані, шириною 88 м. П'ятигранні бастіони розташовані по чотирьох його кутах, в кожному з них були тунелі, що сполучають їх з казематами і замковим двором. Замок був одним з сильних, мав близько 50 гармат на озброєнні.
   Початковий проект замку передбачав споруду 4-х кутових артилерійських башт-бастей, сполучених кріпосними стінами. Враховуючи збільшену роль артилерії, верх башт був знесений до рівня куртин, таким чином башти були перетворені на бастіони, а зсередини по периметру двору до кріпосних стін були прибудовані одноповерхові каземати, причому з відступом 12 м від зовнішніх оборонних стін, а проміжок між оборонними стінами і казематами засипаний землею. На замковому дворі знаходився прямокутний в плані двоповерховий палац з характерними для ренесансу формами.
  
   Головний вхід в будівлю підкреслюється балконом на кам'яних консолях. У ренесансному стилі також витримані фасади казематів. В'їзна башта розташована на одній осі з парадним входом в палац. Замок зіграв ключову роль в 1649 році під час повстання українських козаків під керівництвом Богдана Хмельницького і сприяв підписанню Зборівського договору.
   В замку діє музей:  тут і скульптури з дерева, і розкопки, і справжній ткацький станок, і пристрій для ліплення з глини, речі домашнього обходу.