Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

    
  Сидорівський замок
- один з наймальовничіших подільських замків другої половини XVI ст. Це замок-корабель і таку незвичну архітектурну споруду ви не зустрінете більше ніде в Україні... Він стоїть на високому пагорбі, що омивається з трьох боків річкою. Побудовано замок з пісковику та вапняку в 40-х роках XVII століття Марціном Калиновським з відомої та могутньої на той час родини Калиновських. Замок мав 7 веж і досить витягнуту з півночі на південь форму. Довжина замку з півдня на північ 178 метрів, а з заходу на схід лише 30 метрів. Замок був сильно пошкоджений під час турецької навали 1672 року, потім відновлювався, але вже з початком XVIII століття втратив своє оборонне значення, занепав і потроху руйнувався аж до наших часів. Історія Сидорівського замку пов'язана насамперед з родиною Калиновських г. Калинова.
   Рід походить від генерала подільських земель Валентія Калиновського та Ельжбети Струсь. Вони мали трьох синів з яких наймолодший Мартин став польним короним гетьманом, а після смерті братів успадкував багато земель на Поділлі: Вінницю, Умань. В Сидорові був родовий замок. Тут гетьман Мартин Калиновський на острівці утвореному річками Суходіл та Слобідка поставив на горі в 1640 камяний замок.
     Замок мав форму острівця та розміри 30 на 178 м. 1672 замок був взятий турками, але уже в 1673 відвойований. Три роки тут був комендантом Ян Хржановський з дружиною Аною, яка пізніше відзначилася при обороні Теребовлі в 1676. Ян Хржановський залишив замок і його знову зайняли турки, які значно знищили замок. Пізніше замок відбудував ще один потомок з родини кам'янецький каштелян Мартин Калиновський (? - 1738 ), який збудував тут також незвичайний за архітектурою костел. Мартин Калиновський один і інший поховані в склепіннях костелу. Після смерті Людовика Сидорів перейшов до його доньки Теклі, яка була одружена з Бельським, а пізніше до її доньки Анелі М'ячинської.
Пізніше замок купив Ігнатій Пайгерт на поч. 19 ст. і таким чином Сидорів перейшов до родини Пайгертів, якій належав до 1941 р. Поет та художник Йосип Пайгерт мав тут величезну бібліотеку. Остані з родини Пайгертів не дбали про замок і він почав занепадати.
  Південно-східна частина замку повністю зруйнована. Найкраще збереглась північна частина замку, де домінує двоярусна трикутна в плані та дещо закруглена ззовні дозорна башта. В стіни, що йдуть з обох боків від дозорної башти, вбудовані дві напівкруглі двоярусні бастії. Також збереглася в напівзруйнованому стані південна напівкругла двоярусна бастія з в'їздною аркою та контрфорсами.