Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

    Микола Тарновський народився 1 січня 1895 р. в с. Коцюбинці, Гусятинського району (нині Васильковецька сільська територіальна громада Чортківського району), в бідній селянській сім’ї. Початкову освіту здобув у сільській школі. На п’ятнадцятому році життя в пошуках кращої долі виїхав у США. Працював на заводах та фабриках Нью-Йорка і Детройта, брав участь у робітничому русі. Самотужки здобув освіту. Кілька років редагував сатиричний журнал “Молот”, згодом був співредактором газети “Українські щоденні вісті”. У 1959 р. повернувся на батьківщину. Цього ж року був прийнятий до Спілки письменників України.
    Друкуватися почав у 1915 р. Згодом став відомим пролетарським поетом. Можливо, сьогодні він би й відрікся від своїх поглядів на світ і суспільство, але, перебуваючи в Америці й до останніх днів свого життя ненавидів систему, в якій меншість купається в розкошах за рахунок сліз і горя мільйонів. Микола Тарновський завжди мріяв про щасливу і вільну Україну, але не лише в голослівних заявах. Характерним переломом для всієї його творчості є роман у віршах “Емігранти” (1958). Адже вони також були різні. Одні, як і він, залишали рідні краї в пошуках шматка хліба. Інші втікали від кривавого сталінсько-беріївського режиму. А були й такі, які за “шмат гнилої ковбаси” продалися фашистським окупантам і разом з ними зникли світ за очі, уникаючи гніву і справедливої помсти народу.
Микола Тарновський за 60 років своєї творчої діяльності написав низку книг віршів, поем і публіцистичних творів. Назвемо лише деякі з них - це “Патріоти” (1918), “Шляхом життя” (1921), “В коридорах вічності” (1926), “Вітаю тебе, Україно” (1960), “З далекої дороги” (1961), “З бурхливих літ” (1965), “Мости над океанами” (1967), “У дружбі непорушній” (1975), “Півстоліття за океаном” (1979), “До ясних берегів” (1980), кілька книг спогадів про пережите. Після 1979 р. він майже не писав, бо важко хворів. Помер М. Тарновський 20 червня 1984 р. в Києві.



Тарновський, М. М. Бурхливий плин: поезії / М. М. Тарновський; ред. Г. П. Коваль; худ. Д. Д. Грибов. - К.: Радянський письменник, 1973. - 126 с.
















Тарновський, М. М. Вибране / М. Тарновський; передм. В. Козаченка. - К.: Дніпро, 1984. - 261 с.

Художнє обдаровання відомого українського поета (1895— 1984) відкрилося в юнацькі роки в час перебування в Америці і змужніло, коли він переїхав до Радянської України. «Вибране» — це правдиве свідчення і про капіталістичниіі спосіб життя, і про духовну окриленість людини соціалістичного суспільства. Про поневіряння української трудової еміграції в Північній Америці розповідається у віршованому романі «Емігранти».







Тарновський, М. М. Емігранти: віршований роман / М. М. Тарновський; ред М. Д. Томенко; худ. В. М. Дозорець. - К.: Дніпро, 1970. - 206 с. 
















Тарновський, М. М. з далекої дороги / М. М. Тарновський. - К.: В-цтво худ. л-ри, 1961. - 486 с.

Книга «З далекої дороги» є вибраним з творів українського письменника М. Тарновського, який після довгих, складних років життя в Америці повернувся на рідну Україну. Розділ збірки «За океаном» та віршований роман «Емігранти», по суті, — історія життя тих знедолених українців, котрі, втікаючи від злиднів і голоду в цісарській Західній Україні, подалися в пошуках кращої долі за океан до Америки. Та капіталістичний «рай» виявився для простого трудівника пеклом; каторжанська праця, знущання визискувачів, всюдисуще безправ'я, демагогія і обман — ось чим зустріла емігрантів чужина. Хоч в ранніх поезіях Тарновського подекуди звучить туга за батьківщиною, але вже в цей період з'являється віра в робітничий клас, у ті сили, що перемогли і творять нове життя на омріяній рідній землі. І ось письменник повернувся додому; новий світ, нові горизонти розкрились перед ним. Поезії цього часу (розділ «На рідній землі») — захоплена, радісна пісня про людей радянських, про життя Соціалістичної Батьківщини.




Тарновський, М. М. Мости над океанами: поезії / М. М. Тарновський; ред. С. С. Зінчук; худ. Л. М. Хараборська. - К.: В-цтво худ. л-ри, 1967. - 147 с.















Тарновський, М. М. У дружбі непорушній: вибрані поезії / М. М. Тарновський; ред. Р. С. Малахова; худ. Є. І. Муштенко. - К.: Дніпро, 1975. - 166 с.