Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Міжнародний день шкільних бібліотек!!!
 
Читаємо. Знаємо. Використовуємо.
 
У Міжнародний день шкільних бібліотек спільно з багатьма іншими школами у всьому світі бібліотека нашої школи святкуватиме цей день проведенням заходів для учнів, батьків і вчителів.
Міжнародний день шкільних бібліотек був проголошений в 1999 році Президентом IASL Бланшом Вуллс. Міжнародна асоціація шкільних бібліотек вперше святкувала цей день у жовтні 1999 р. Мета цього спеціального дня - привернути увагу до важливості шкільних бібліотек у навчанні учнів.
Численні дослідження продовжують підтверджувати, що учні досягають великих успіхів у навчанні, коли вони мають доступ до шкільної бібліотеки з хорошим книжковим фондом і сильними інформаційними ресурсами. На жаль, урядова фінансова стриманість призводить до збіднення бібліотек. Це не передбачає нічого хорошого для писемності нашого суспільства і тому нашого економічного, соціального і культурного майбутнього. Міжнародний день шкільних бібліотек - частина широкої ініціативи, націленої на підйом усвідомлення критичного положення шкільних бібліотек.
Цього року тема Міжнародного дня шкільних бібліотек - «Читаємо. Знаємо. Використовуємо». Це має на увазі зв'язок між читанням і застосуванням одержаних знань. Шкільні бібліотеки допомагають набувати навички грамотного читання, а також інформаційних навичок. Вони допомагають навчитися набувати знань все життя!

Звернення до вчителів
Шановні вчителі! Сьогодні ми вітаємо всіх вас, наших читачів, із цим особливим святом - Міжнародним днем шкільних бібліотек. Цей день відзначається щорічно у всьому світі в четвертий понеділок жовтня, починаючи з 1999 року. Спільно з іншими шкільними бібліотеками ми проводимо низку заходів, основною метою яких є привернення загальної уваги до важливої ролі шкільних бібліотек у справі навчання і виховання дітей. Численні дослідження, проведені в різних країнах світу, доводять, що найбільш успішними є учні тих шкіл, в яких є хороші бібліотеки із сильними інформаційними ресурсами. На жаль, урядова фінансова стриманість відносно шкільних бібліотек призводить до їх повного зубожіння і занепаду. Спільними зусиллями ми можемо допомогти стати шкільній бібліотеці сучасним інформаційним центром, діяльність якого буде направлена на всебічну інформаційну підтримку навчально-виховного процесу. Приєднуйтеся до нас! Ми запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у добродійній акції «Подаруй бібліотеці книгу - впиши себе в історію школи!»
Нижче - інформація про наші програми і ту допомогу, яку ми готові вам надати.
Отже, десять важливих речей про шкільну бібліотеку, які ви повинні знати:
1. Бібліотека — не власність бібліотекаря, її створюєте і ви, і ваші учні.
Ви можете рекомендувати бібліотекарю при­дбати ті або інші матеріали, виражати свої побажання щодо політики розвитку шкільної бібліотеки. Ви можете стати добровільним помічником шкільної бібліотеки і членом нашого бібліотечного активу.
2. Бібліотека — інтелектуальний центр.
Це не учнівська вітальня або зал і не ігрова кімната. Школярі приходять у бібліотеку з певною метою, будь то виконання навчальних завдань або особисті потреби. Діти повинні прагнути в бібліотеку тому, що їм необхідні бібліотечні ресурси, а не тільки тому, що їм потрібно побути де-небудь.
3. Кращий ресурс бібліотеки — це бібліотекар. Бібліотекар готовий допомогти вам знайти необхідні професійні публікації, а також ті матеріали, яких немає в нашій шкільній бібліотеці. Для цього він звернеться до колег з інших бібліотек і отримає у них потрібний документ. Така взаємовиручка називається міжбібліотечний абонемент.
4. Плануйте нове.
Розробляючи різні цікаві речі, звертайтеся до бібліотекаря. У цьому випадку ваші проекти, які завжди вимагають значних інформаційних ресурсів, мають всі шанси на успіх. Етапи дослідження, які добре сплановані, знизять вірогідність розчарувань і незадоволеності роботою для кожного учасника. Наш досвід і знання - до ваших послуг.
Ми завжди раді бути вам корисні. Будь ласка, ніколи не соромтеся звертатися до нас за допомогою.
5. Знайте, що бібліотека надає доступ до будь-якої друкованої інформації, наявної в шкільній бібліотеці.
У наш час високих інформаційних технологій школярі не завжди розуміють, що для багатьох цілей друковані ресурси підходять краще. Іноді учні годинами намагаються знайти в Інтернеті потрібну їм інформацію. Тоді як відповідь можна одержати в лічені хвилини з друкованих джерел.
6. Бібліотекар може допомогти оцінити інформацію, знайдену в Інтернеті. Одна з основних вимог у використанні Інтернету - це визначення достовірності знайдених там фактів або думок. Ми маємо значний досвід роботи з інформацією і знаємо, яким чином можна встановити її істинність.
7. Бібліотекар може допомогти провести оцінку виконаної роботи школярів. Учні представляють свої підсумкові роботи у вигляді інформації або реферату. Педагог повинен зробити висновок про рівень цих робіт. При цьому вчитель звертає особливу увагу на використані школярем ресурси. Учні повинні продемонструвати не тільки широкий спектр досліджених матеріалів, але і навички критичного мислення при їх оцінці. Педагог детально і глибоко оцінює виконану роботу, а не просто обмежується хвалебним коментарем. Ми готові допомогти вам у цьому нелегкому процесі. Давайте працювати разом, оцінюючи роботи учнів настільки всебічно і глибоко, наскільки це можливо.
8. Бібліотека може бути центром бібліографічної підтримки.
Ми не претендуємо на лаври гуру, але ми можемо бути корисні вам і вашим учням у пошуку необхідних джерел інформації. Необхідно скласти список літератури? Не знаєте, як користуватися каталогом або картотекою? Дозвольте нам дати вам швидкий урок. Шукаєте ефективні шляхи пошуку матеріалів? Запитайте у нас. Іноді бібліотекар може замінити цілу пошукову систему.
9. Бібліотека сприяє розвитку і поліпшенню у дітей навичок читання. Дослідження доводять, що діти стають більш здатними читачами при достатній практиці. Бібліотека готова запропонувати школярам всі свої фонди. Бібліотекар може підібрати кращу книгу або журнал для кожного читача. Якщо вам потрібна бесіда про книгу, огляд у класі, якщо вашим учням потрібно допомогти знайти «що-небудь цікаве», тільки скажіть нам про це.
10. Бібліотекар буде вірним партнером у всіх ваших починаннях та інноваціях. Ми сподіваємося, що впродовж всієї вашої кар'єри ви залишитеся небайдужим педагогом, що професійно росте. Так повинно бути, тому що ви впливатимете на життя сотень, якщо не тисяч молодих людей. І цей вплив повинен бути тільки позитивним і конструктивним. Якщо вам потрібен хтось, із ким треба розділити славу або можливу невдачу нових справ і задумів, інновацій і методик, зверніться до нас.
Партнерські відносини в освітньому середовищі - гарантія загального успіху. Пам'ятайте про це!

Ще раз - зі святом і ласкаво просимо до бібліотеки!