Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

  Марія Йосипівна Баліцька (Шаваровська), літературний псевдонім Чайка.
    Народилася 26 грудня 1963 року в селі Піщане Зборівського району (нині Залозецька селищна територіальна громада Тернопільського району) Тернопільської області. Закінчила Піщанську початкову школу і Манаївську восьмирічку; Копичинецький технікум бухгалтерського обліку; факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка (нині — Національний університет).
      Із 1993 року — член Національної Спілки журналістів України; дипломант II Всеукраїнського конкурсу журналістів «Українська Мадонна»; головний редактор газети «Університетська думка» Тернопільського національного економічного університету.
Автор збірок поезій «Жменька щастя» (1997 p.), «Демон Кохання» (1997 p.), «Сонце над Серетом» (1998 p.), «Загадкова Леді» (2001 p.), «Неопалима Купина» (2003 p.), «Жар-Птиця» (2007 р.) та «Хай святиться любов» (2008 p.), книг-розмальованок для дошкільнят «Сіренькі кролики» (1998 p.), «Казка про податки» (2004 р. та 2005 p.), співаника «Пісенне намисто» (1999 p.), романів «Музика Землі» (2004 р.) і «Чарівниця» (2005 p.), книг віршованої прози «Сонцесни», «Стрітення» та «Поцілунок Дельфіна» (усі — 2005 p.), казок «Парасолька для сонечка» (2006 p.), «Лісова скарбничка» та «Андрійків світанок» (2007 p.); кантички «Джерело любові».
    Лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Володимира Вихруща. Від лютого 2008 року власним коштом видає для літераторів Тернопілля газету «Літературна криниця».




Баліцька, М. Й. Андрійків світанок: віршована казка / М. Баліцька. - Тернопіль: Збруч, 2007. - 8 с.

















Баліцька, М. Й. Веселкове диво: п'єса / М. Й. Баліцька. - Тернопіль: Горлиця, 2009. - 48 с.: іл.


Ця п'єса Марії Баліцької про важливість дотримання народних традицій і звичаїв, відповідальність за вчинки, перемогу над темрявою Світла, над злом - Добра; про гармонію Людини і Природи та щасливе дитинство.













Баліцька, М. Й. Джерело Любові / М. Баліцька; худ. В. Дунаєва. - Тернопіль, 2006. - 8 с. 



















Баліцька, М. Й. Жар-Птиця: лірика / М. Й. Баліцька; ред. Я. Сачко. - Тернопіль: Горлиця, 2007. - 64 с.


Ця книга містить лірику, пісні, вірші громадянського звучання, роздуми про сенс буття на землі.















Баліцька, М. Казка про податки: альбом-розмальовка / М. Баліцька; худ. В. Басалига. - Тернопіль, 2004. - 8 с.











Баліцька, М. Й. Калинова душа: оповідання, новели, замальовки / М. Й. Баліцька . - Тернопіль: Збруч, 2008. - 80 с.


"Калинова душа" - нова книга Марії Баліцької, яка має потужний та рідкісний Божий Дар творити неповторно. Її оповідання, новели, замальовки відкривають нове у літературній творчості, представляючи авторку як зрілого майстра витонченої ліричної прози, кваліфікованого психолога, музиканта, дробротворця, котрий дарує радість, щастя, насолоду від споглядання довкілля, відчуття музики землі й благословіння неба. Пишучи для дітей, М. Баліцька засобами художнього слова моделює народні традиції, грунтовані на духовних засадах. Любов до життя пульсує у кожному творі авторки і неодмінно торкається серця читача, додаючи кожному віри у власні сили.
"Калинова душа" стане добрим помічником і порадником учням середнього і старшого шкільного віку, студентам вищих навчальних закладів України, педагогам, а також усім, хто шукає себе у житті.




Баліцька, М. Лісова скарбничка: казка про податки / М. Баліцька; худ. Н. Волотовська. - Тернопіль, 2007. - 8 с.: іл.


















Баліцька, М. Й. Містична троянда / М. Й. Баліцька. - Тернопіль: Збруч, 2009. - 80 с.


...Містична Троянда
З Ісусом воскресла.
Містична Троянда -
Одвічна любов!
Містична Троянда
В Престолі Небеснім
Тримає над нами
Пречистий Покров...









Баліцька, М. Парасолька для сонечка: казка / М. Баліцька; ред. Л. Дубас; худ. Н. Волотовська. - Тернопіль: Збруч, 2006. - 8 с.: іл.
















Баліцька, М. Й. Поцілунок Дельфіна: життєва мозаїка /  М. Баліцька; упоряд. О. Черниш. — Тернопіль: Збруч, 2005. - 52с.


Бути закоханими в життя і дякувати Всевишньому за все, що Він посилає, бо життя випробовує нас щохвилини, чи гідні ми в Бога звання Людини, — стверджує у своїй віршованій прозі і в поезіях Марія Баліцька, зібравши власні філософські міркування в чотирнадцяту книгу «Поцілунок Дельфіна».










Баліцька, М. Й. Ріка життя Володимира Вихруща / М. Й. Баліцька. - Тернопіль: ТНЕУ, Економічна думка, 2009. - 144 с.


Двадцять третя книга Марії Баліцької увібрала в себе і внутрішнє світосприйняття, і мислення авторки. Віконце Сонцесяйного світу відчиняє вона людям і через уміння бути вдячними Учителям, яких Господь посилає нам у земному житті, котре рікою пливе до Вічності.
"Мій Учитель прийшов тоді, коли я ще не зовсім була готова. Однак він зробив усе, щоби я відкрила серце до Світла."

Володимир Вихрущ:
"...Як добре сіється насіння,
Ідея не зазнає тління.
Учитель в учнях ожива,
Й живе в наступних поколіннях."




Баліцька, М. Сіренькі кролики: книжка-розмальовка для малят-дошкільнят / М. Баліцька; ред. П. Сорока. - Тернопіль: Економічна думка, 1998. - 12 с.: іл.










Баліцька, М. Й. Сонце над Серетом / М. Баліцька. — Тернопіль: Економічна думка, 1998. - 156 с.


Віршований уклін Україні з нагоди сьомої річниці незалежності держави представляє третю книгу української поетеси, члена Спілки журналістів України Марії Баліцької "Сонце над Серетом".
У книзі - чотири розділи, об'єднаних одним тематичним спрямуванням: любов до матері, любов до дітей, любов до людей, любов до України, любов до Бога.
Книга розрахована па читачів усіх поколінь.