Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

                                                             
   Кривченський замок
зводився в 1639-1650 рр. польськими магнатами. Був побудований з пісковика і мав прямокутну форму з чотирма кутовими вежами і однією надбрамною в центрі східної стіни. Замок розташовувався на високому пагорбі. З південного боку був оточений скелястими берегами річки Циганки, а з північної - глибоким яром. Західну, південну і східну сторону фортифікації оточували сухі рови. Верхній ярус забезпечений ключеподібними бійницями. Закладені отвори бійниць у підвальному ярусі башт дають підстави стверджувати, що спочатку рівень поверхні ґрунту був нижче, і башти були чотириярусні. Підвальний ярус добре зберігся. Залишки стін свідчать про існування прибудованого до західної стіни з боку замкового двору палацу і в'їзної вежі зі східного боку. Це було одне з кращих оборонних споруд Поділля того часу.
       Замок багато разів переходив з рук в руки. У 1648 р. тут розташовувалися війська Богдана Хмельницького. Незабаром поляки вибили козаків з укріплення. У 1672 р. Кривче перейшов у володіння турецького султана. Через три роки фортеця після тривалої облоги знову переходить до поляків. Замок був значно пошкоджений, але його швидко відновили. У 1687 р. в Кривче прийшли татари.
У XVIII ст. загроза нападу з боку турків і татар пройшла, тому фортеця втрачає своє оборонне значення. Її поступово перебудували на панський маєток. Оборонні мури були знижені, а сухі рови засипані. 
      У другій половині XIX ст. замок відданий в оренду євреям, які поступово розібрали камені з веж і оборонних мурів. Тільки завдяки втручанню союзу охорони та консервації пам'яток архітектури руйнування замку було зупинено. У 20-х р. XX ст. цим суспільством була зроблена друга спроба реставрації замку. У 1939 р. від колишнього замку ще зберігалися дві вежі і стіни між ними, а також в'їзні ворота з напівзруйнованою надбрамною вежею. У 1946 р. для будівництва дороги почали розбирати як в'їзні ворота, так і залишки стін. У 50-ті роки під час будівництва сільського клубу в безпосередній близькості від замку були розібрані залишки в'їзної вежі. Навіть з фундаментів зруйнованих стін і башт місцеві жителі вибрали весь камінь. Третя спроба реставрації замку була зроблена в 1990р.
     До теперішнього часу дійшли шестигранні південно-східна і південно-західна вежі. Також зберігся замковий костел (XVII ст.). Пам'ятник - типовий представник регулярних замків XVII ст.
      У 2008 року замок у Кривче увійшов до складу Національного історико-архітектурного заповідника «Замки Тернопілля».