Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
                                                                       
   Альфред Шклярський - відомий польський дитячий письменник. Публікувався під псевдонімом Альфред Броновскій, Фред Гарленд, Альфред Муравський та Олександр Купа (в період окупації).
     Народився 21 січня 1912 року в Чикаго в родині політемігранта і журналіста Анджея Шлярского і Марії (у дівоцтві - Маркосік). У 1926 році разом з батьком переїхав Сполучених Штатів до Польщі. Спочатку жив з батьками під Влоцлавке, де в 1931 році і закінчив гімназію. З 1932 по 1938 рік навчався у Варшаві в Академії політичних наук при Департаменті консульської та дипломатичної служби, яку закінчив в 1938 році. 
         Перші твори розважального характеру написав і опублікував в період окупації в колабораціоністських періодичних виданнях під псевдонімом Альфред Муравський: «Kulisy sławy» (1941), «Lot do dżungli. Dzieje tajemniczej ekspedycji »(1941),« Żelazny pazur »(1942),« Krwawe diamenty »(1943),« Tajemnica grobowca»(1944), а під псевдонімом Олександр Купа - «Tornado»(1943).
      Пізніше вступив в Армію Крайову і в її рядах брав участь у бойових діях проти фашистів, у тому числі і у Варшавському повстанні.
       Після війни кілька місяців жив у Кракові та Катовіце.
      Літературну діяльність відновив в 1946 році, опублікувавши, під псевдонімом Альфред Броновскій «гостросюжетний роман» «Gorący ślad» і «Trzy Siostry». За ними послідували роман про гірників «Błędne ognie», «сучасний роман» «Nie czekaj na mnie» (обидва - 1947) і «Szary cień» (1948).
       У тому ж 1948 році під псевдонімом Фред Гарланд він опублікував свій перший пригодницький роман для дітей «Tomek w tarapatach» про маленького хлопчика, помилково опинився в Африці, де пережив масу неймовірних пригод. Згодом цей хлопчик став прообразом головного героя його знаменитого циклу про Томек Вільмовском.
    У 1949 році за публікації воєнного періоду в профашісткіх виданнях був засуджений до 8 років тюремного ув'язнення, звільнився в 1953 році.
      З 1954 по 1977 рік працював редактором в Катовицького книжковому видавництві «Śląsk».
    Перша книга про Томек Вільмовском під назвою «Томек в країні кенгуру» з'явилася в 1957 році і відразу набула величезну популярність у юних читачів. За нею послідували «Томек на чорному континенті» (1958), «Томек на стежці війни (1959) та інші. Всього ним написано 9 книг про полюбився читачеві героя. У своїх книгах автор барвисто і дуже реалістично описує далекі країни і землі, їх флору і фауну, звичаї жителів. Цікаво, що Шклярський ніколи не бачив ці країни своїми очима, а світ пізнавав будинку по книгам і журналам. Остання книга циклу «Томек в країні фараонів» (1994) вийшла в світ через 2 роки після смерті письменника і була написана на основі начерків і записок Шклярського його близьким другом - священиком Адамом Зелгой.
     Іншою значною роботою письменника є написана ним спільно з дружиною Христиною Шклярської трилогія «Золото чорних гір» (1974-1979), що представляє собою епічну сагу декількох поколінь північноамериканського індіанців племені Санті з Дакотою. Використовуючи пригодницький сюжет, автори детально описали індіанські вірування і звичаї, провели власне глибоке дослідження причин поразки індіанців у війні з «білою людиною».
     Альфред Шклярський завоював безліч престижних літературних премій і нагород, у тому числі «Orle Pióro» (1968), «Oрден Посмішки» (1971) - єдина нагорода, що присуджується дітьми, а також премії Прем'єр-міністра за твори для молоді (1973, 1987) . Був членом Спілки польських письменників.
       Письменник помер 9 квітня 1992 року в Катовіце.