Скарбничка методиста / Сценарії бібліотечних заходів / Поговоримо про Новий рік (Матеріали для проведення свята)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

 Поговоримо про Новий рік

Учитель.  

      Можна упевнено говорити про те, що Новий рік — це одне з найдавніших і найулюбленіших свят в усьому світі. Щоправда, не в усі країни Новий рік приходить 1 січня.
    У Київській Русі Новий рік святкували 1 березня. Перший день весни вважався початком зародження нового врожаю. Березневе свято протрималося недовго, незабаром початок року «призначили» на 1 вересня.
     За однією з версій, це пов'язане з рішенням православної церкви, за іншою — це час, коли вже можна підраховувати зібраний урожай.
    І тільки в ХVIIІ столітті за указом Петра І літочислення почали вести від Різдва Христового, а Новий рік відзначати 1 січня.
   У цьому самому указі говорилося про те, що Новий рік потрібно зустрічати урочистим молебнем, дзвоном, пострілами і феєрверками. Окремо обумовлювалося, що усі повинні одне одного поздоровляти, дарувати подарунки (до цього часу не було такої традиції).
   Звичай прикрашати новорічну ялинку пов'язаний із повір'ям давньогерманських племен про духів, що ховаються у вічнозелених ялинах.
   Існували правила прикрашання різдвяного дерева: верхівку вінчає віфлеємська зірка, кулі-яблука уособлюють заборонний плід, який скуштували Адам і Єва. Фігурні пряники та печиво нагадують про церковний обряд причастя.
   А новорічний тост «З Новим роком! З новим щастям!» уперше міг пролунати ще в 153 році до н. е. Саме тоді стародавні римляни почали дарувати одне одному під Новий г-іа подарунки з побажаннями удачі і щастя: свічки — символ сонця, золото —знак багатства, мед — ознака приємного життя.
(Проводиться гра «Фанти». Фанти підготовлені заздалегідь.)

Учитель.

Я тримаю в руках картки, на яких написано завдання:
• Розповісти вірш про Діда Мороза.
• Порохкати (погавкати, покукурікати тощо) 12 разів.
• Протанцювати вальс на одній нозі.
• Заспівати «В лесу родилась ёлочка».
• Показати, як їсти лимон.
• Затанцювати гопака.
• Показати танок сніжинок тощо.
(Повідомлення учня про святкування Нового року в Україні, Росії та Білорусії.)

Учень 1.

     Східні слов'яни до Нового року готувалися заздалегідь. Відповідно до повір'їв, щедра трапеза під час зустрічі Нового року притягала в будинок благополуччя на весь рік. До свята намагалися пошити обновку, щоб увесь рік потім ходити в нових костюмах. Зазвичай перед Новим роком віддавали борги, вибачали образи, а ті, хто був у сварці, зобов'язані були помиритися, щоб у новому році жити мирно і щасливо.
(Проведення пісенного конкурсу. Учні по черзі, за часовою стрілкою, виконують пісню про Новий рік (Снігуроньку, Діда Мороза). Хто не може згадати, вибуває з конкурсу. Хто залишається останнім — переможець. )
Повідомлення учня про святкування Нового року в Італії.)

Учень 2.
    В Італії новорічні святкування починаються ще 13 грудня, у день святої Лючії — свята світла. Потім 24 грудня приходить Баббо Натале — італійський Дід Мороз, а 6 січня маленька бабуся-відьма Бефана розносить слухняним дітям шоколад, а пустунам — вуглинки.
      Італійці й сьогодні дотримуються давніх традицій, позбавляючись у новорічну ніч від старого і непотрібного мотлоху. Усе це викидається прямо у вікна!
(Проведення конкурсу «Ялинкова прикраса». На дошці малюється ялинка. Бажаючі виходять у центр класу. Їм дають ялинкові прикраси (заздалегідь підготовлені прикраси з картону і приклеєні до магніту), зав'язують очі, крутять кілька разів і пропонують повісити іграшку на ялинку. Перемагає той, хто прикріплює іграшку до ялинки.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Нідерландах і Бельгії.)

Учень 3.
     У Нідерландах і Бельгії до святкового столу печугь вафлі та печиво різних форм і з різною начинкою. У Нідерландах існує й особливий новорічний напій — елем, що готується з гарячого молока, чаю, цукру, кориці, цедри лимона, шафрану, гвоздики та мускатного горіха.
(Конкурс на кращу сніжинку. Учасники конкурсу отримують ножиці і папір, з якого вони повинні вирізати сніжинку. Перемагає той, хто створить найгарнішу сніжинку.
Повідомлення учня про святкування Нового року на Британських островах.)

Учень 4.
     У жителів Британських островів поширений звичай впускання Нового року. Це символічний рубіж переходу від минулого життя до нового. Впускання Нового року приурочене до бою годинника. З першим ударом господарі будинку відкривають задні двері, щоб випустиш Старий рік, а з останнім, дванадцятим ударом годинника відкривають парадні двері, впускаючи Новий.
(Конкурс ерудитів. Учні по колу називають кінострічки, художні твори, дія яких відбувається на Новий рік або взимку.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Шотландії.)

Учень 5.
    У Шотландії свято Нового року називають хогмані. Тут у новорічну ніч підпалюють діжки з дьогтем і котять їх по вулицях. Це символізує відхід старого року.
(Гра «Ми дуємо, дуємо...». Клас ділиться на дві команди. Учасники отримують повітряні кульки — на одну менше, ніж кількість гравців у команді. За сигналом учителя гравці починають надувати кульки. Той гравець, який залишився без кульки, повинен за цей час підготувати нитки і позав'язувати всі надуті кульки. Перемагає та команда, яка першою впоралася із завданням.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Ірландії.)

Учень 6.

      В Ірландії, як і в деяких сусідніх країнах, господарі нетерпляче чекають першого гостя в новому році. Вважається, що коли першим прийде чоловік із темним волоссям, це принесе щастя і благополуччя.
(Гра «Снігомет». Учні діляться на дві команди. Умовно проводять лінію, за якою стоятимуть гравці; від неї відміряють 1,5—2 м і ставлять стільці з коробками з-під взуття. Тепер кожен гравець повинен влучити «сніжкою» в коробку, зібрати їх і передати наступному гравцеві. Перемагає та команда, у якої буде більша кількість влучених «сніжок».
Для гри знадобиться: 2 коробки з-під взуття, 2 стільці, 12 кіл із цупкого картону діаметром 10 см.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Румунії.)

Учень 7.

    У новорічні пироги румунські господарки запікають маленькі сюрпризи — монетки, порцелянові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю. Знайдена в пирозі каблучка пророкує багато щастя, монетка — багатство, а стручок перцю розвеселить усіх присутніх.
(Гра «Новорічна гірлянда». Гравці діляться на дві команди й отримують повітряні кульки — на одну менше, ніж кількість гравців у команді. Потім помічають старт і фініш, між помітками, в центрі, ставлять стільці. Гравці шикуються на старті «паровозиком», кульки повинні бути між ними. За командою вчителя гравці починають рухатися від старту до фінішу, до того ж біля свого стільця вони повинні зробити коло. Перемагає та команда, яка зможе пройти весь шлях із найменшою кількістю луснутих кульок.
Увага! До кульок не можна торкатися руками. Утримувати їх потрібно лише тілом.
Для гри знадобиться: надуті повітряні кульки — на 2 штуки менше, ніж учасників гри; 2 стільці.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Болгарії.)

Учень 8.

    Із останнім ударом годинника року, що минає, у всіх будинках болгар на 3 хвилини гаснуть вогні: це хвилини новорічних поцілунків, що замінюють тости. Болгари радіють, якщо за столом хтось чхне, — вони вірять, що це принесе успіх у новому році.
(Гра «Маска». Учаснику зав'язують очі. Вчитель одягає на нього маску. Завдання гравця — за допомогою запитань здогадатися, чия на ньому маска. Решта гравців може відповідати на запитання лише «так» чи «ні».
Повідомлення учня про святкування Нового року в Іспанії та Португалії.)

Учень 9.
     31 грудня в Іспанії та Португалії святкують День святого Ніколаса. Його зазвичай проводять у дружньому колі. Символом достатку, здоров'я та сімейного вогнища тут вважають виноградну лозу. Існує звичай у новорічну ніч з кожним ударом годинника з'їдати по виноградині і загадувати бажання, які обов'язково повинні здійснитися: дванадцять ударів—дванадцять заповітних бажань на кожен місяць нового року.
 (Гра «Лист Діду Морозу». Учні діляться на дві команди. Кожна команда отримує газету, ножиці, клей-олівець та аркуш чистого паперу. Завдання: потрібно вирізати з газети й наклеїти на аркуш паперу слова чи словосполучення тау щоб вийшов лист до Діда Мороза, в нього обов'язково повинен бути перелік подарунків, які бажають отримати в новорічну ніч усі члени команди. Гравці кілька хвилин читають газету, а потім за сигналом - учителя беруться за складання листа, яке триває 5 хвилин.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Китаї.)

Учень 10.
     Китайці святкують Новий рік під час молодика наприкінці січня — початку лютого. У новорічну ніч люди виходять на вулиці, щоб узяти участь у святковій ході. У цю ніч у всій країні горить величезна кількість ліхтарів і ліхтариків, які повинні освітити шлях у новий рік.
(Гра «Я тебе малюю». Учасникам гри зав'язують очі, роздають папір і фломастери. Завдання: намалювати портрет Діда Мороза та Снігуроньки із зав'язаними очима.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Бразилії.)

Учень 11.
   У переддень Нового року на океанських пляжах Бразилії загоряються на піску тисячі свічок. Жінки в довгих сукнях заходять у воду і кидають пелюстки квітів у хвилі океанського прибою.
(Гра «Шапка». Звучить музика, всі починають танцювати. Вчитель знімає з себе шапку Діда Мороза і одягає її на першого-ліпшого гравця. Головне завдання учасників — не опинитися в шапці, коли зупиниться музика. Гравець, який вчасно не передав і шапки, вибуває з гри.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Бірмі і Таїланді.)

Учень 12.
     У грудні в Бірмі і Таїланді настає найспекотніший період року. Тому Новий рік зустрічають святкуючи одночасно фестиваль води — люди на вулицях і в будинках поливають одне одного водою. Це традиційне побажання щастя з Новому році.
(Гра «Найнаполегливіший». Для неї знадобиться: стільці (за кількістю гравців), надуті повітряні кульки, грамота «Найнаполегливіший». Повітряні кульки заздалегідь прив'язують до сидіння стільців. Потім учасники займають місця — кожен біля свого стільця. За командою вчителя гравці повинні сісти на кульку й розчавити її. Перемагає той гравець, котрому вдалося це зробити останнім. Йому вручають грамоту.
Увага! Учитель не повідомляє до кінця гри, як буде визначено переможця.
Повідомлення учня про святкування Нового року в Індії.)



Учень 13.
    Жителі Північної Індії прикрашають себе білими, рожевими, червоними і фіолетовими квітами. У центральній Індії приділяють більше уваги прикрашанню будинків, розвішуючи на них кольорові прапори. У Західній Індії на дахах будинків запалюють маленькі вогники.
    По всій країні напередодні Нового року розкладають на великих тацях подарунки для дітей: ласощі, квіти, іграшки. У перший ранок нового року діти із заплющеними очима підходять до таці й вибирають ссбі подарунок.
(Гра «Веселка». Учасників ставлять у коло. Вчитель називає колір. Наприклад, говорить: «Червоний! Один, два, три!», «Чорний! Один, два, три!» тощо. За той час, поки вчитель рахує, гравці повинні торкнутися до речей вказаного кольору, не виходячи з утвореного кола. Той, хто останнім торкнеться потрібного кольору, залишає гру. Повідомлення учня про святкування Нового року в Японії.)

Учень 14.
       У Країні сонця, що Новий рік вважається найбільшим святом і триває кілька днів. Традиційні прикраси — три гілки: бамбукова — хай так само швидко ростуть діти; сливова — у господарів будуть міцні помічники; соснова — хай усі члени живуть так само довго, як сосна.
     Під час новорічних свят не можна говорити про смерть, демонів і лисицю, дракона, тигра, змію. Якщо дитина випадково по-заборону, батьки витирають спеціальною ритуальною тканиною.
    Японці зустрічають Новий рік не опівночі, а зі сходом сонця. Коли перші сонячні промені осявають землю, люди вітають одне одного з роком, що наступив, і обмінюються подарунками.
 (Гра «Телеграма». Учитель називає кілька слів, за допомогою яких гравці повинні скласти телеграму з поздоровленням своїм друзям і прочитати її вголос. Виграє той, чиє поздоровлення виявиться найдотепнішим.
 Повідомлення; учня про святкування Нового року в Еквадорі.)

Учень 15.
       Жителі Еквадору перед настанням Нового року набивають соломою опудало зі старого одягу - це символ року, що минає. Його саджають на стілець перед будинком,  дають йому люльку та ціпок. Опівночі зачитують «заповіт» Старого року, в якому перелічуються всі неприємності в родині. Папірець із «заповітом» запихають опудалу за пазуху, запалюють сірник — і Старий рік зникає в полум'ї, прихопивши із собою всі сімейні негаразди.
(Гра «Стрічки». У грі беруть участь пари з хлопчиків і дівчаток. Дівчаткам пропонується присісти на стілець, а хлопчикам видається однакова кількість стрічок. Завдання для кавалерів — за дві хвилини зав'язати якомога більше стрічок на голові у своєї партнерки. Через дві хвилини підраховуються зав'язані стрічки, за кожну з них пара отримує 1 бал. Потім хлопчики і дівчатка міняються місцями, і гра продовжується. Перемагає та пара, яка набере найбільшу кількість балів.
 Повідомлення учня про святкування Нового року на Мікронезійських островах.)

Учень 16.
    Дуже незвичайно зустрічають Новий рік жителі одного з островів Мікронезії. Вони щороку змінюють ім'я, щоб збити з пантелику нечисту силу. Прокинувшись 1 січня, члени родини пошепки говорять одне одному своє нове ім'я. При цьому хтось із родичів б'є в бубон, щоб злий дух не зміг його підслухати. Коли двоє одноплемінників зустрічаються де-небудь на дорозі, то обоє сідають навпочіпки і шепочуть свої імена на вухо одне одному. При цьому вони щосили б'ють ціпком або долонею по землі.
 Ім'я кожен вибирає собі сам, унаслідок чого почасти трапляються різні казуси. Розповідають, що в якийсь із років половину жителів острова звали Майкл Джексон!

Учитель.
 Насамкінець проведемо вікторину «Найуважніший слухач».
 • Де у новорічну ніч по всій країні горить величезна кількість ліхтарів і ліхтариків, що повинні освітити шлях у новий рік? (У Китаї.)
• У якій країні існує елем — особливий новорічний напій? (У Нідерландах.)
• Де зустрічають Новий рік не опівночі, а зі сходом сонця? (У Японії.)
 • У якій країні у новорічну ніч підпалюють діжки з дьогтем і котять їх по вулицях? (У Шотландії.)
 • Господині якої країни запікають у новорічні пироги маленькі сюрпризи? (Румунії.)
 • У якій країні у новорічну ніч позбавляються від старого і непотрібного мотлоху? (В Італії.)
• Жителі яких країн вважають, що щедра трапеза під час зустрічі Нового року притягує в будинок благополуччя? (Жителі України, Росії, Білорусії.)
 • У якій країні господарі нетерпляче чекають першого гостя в новому році, бо вважають, що коли першим у гості прийде чоловік із темним волоссям, це принесе щастя та благополуччя? (В Ірландії.)
 • За чиїм указом Новий рік у Російській імперії почали святкувати 1 січня? (За указом Петра І.)
 • У якій країні існують хвилини новорічних поцілунків? (У Болгарії.)
 • Хто з першим ударом годинника відкриває задні двері, щоб випустити Старий рік, а з останнім, дванадцятим ударом годинника відкриває парадні двері, впускаючи Новий рік? (Британці.)
 • На океанських пляжах якої країни у новорічну ніч загоряються на піску тисячі свічок? (Бразилії.)