Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Шановні колеги!

Дитячі бібліотеки Тернопільщини долучаються до інформаційного забезпечення обдарованих дітей та залучення їх до національної і світової культури, народної творчості, прикладного мистецтва, художніх промислів і ремесел. Виконуючи соціально-дозвіллєву та культурно-освітню функції, вони активно сприяють розвитку природно обдарованих і талановитих дітей – користувачів дитячих бібліотек. Пропонуємо вашій увазі досвід роботи Бучацької ЦДБ з обдарованими дітьми який, на наш погляд, буде корисним у реалізації основних принципів та аспектів Державної програми «Робота з обдарованою молоддю на 2006-2010 роки». А також допоможе визначити найефективніші форми і методи бібліотечної роботи з обдарованими дітьми – користувачами ваших книгозбірень.

Відповідальна за випуск: Н.С.Новіцька
директор ТДОБ для дітей

Укладач: Л.В.Томків
завідувачка відділу ТДОБ для дітей

Комп’ютерний набір: М.Й.Наконечна
Кожна дитина має право
на розвиток талантів

(Стаття 29 Конвенції ООН
про права дитини).

Кому хоч раз довелося побувати в Бучачі, той назавжди запам’ятає овіяний легендами сивої давнини край – землю живої історії та невмирущих легенд, що приваблює кожного неповторною красою чарівної природи, унікальними пам’ятками старовини, вражає самобутньою культурною спадщиною, талановитими творчими людьми ентузіастами та подвижниками.
Саме ці особливості успішно використовує Бучацька центральна бібліотека для дітей у залученні учнівської молоді та дітей до народних традицій, національної культури. Важливими ресурсами є унікальні духовні багатства краю і можливість їх використання у роботі з обдарованими дітьми – користувачами книгозбірні.
Працівники бібліотеки – творчі особистості, які вкладають у роботу з дітьми все своє вміння, талант і прагнуть щоб їхня праця була цікавою, щоб після кожного відвідування бібліотеки та проведеного заходу у юних серцях залишався добрий і світлий слід. Втілення благородних прагнень сприяє постійний пошук нових форм і методів роботи, розширення кола партнерів, використання нових технологій та можливостей Інтернету. Саме наявність партнерів, нестандартні форми успішної роботи свідчать про багатовекторність інтересів в діяльності закладу, а також у розвитку творчих здібностей обдарованих дітей.
Книгозбірнею щороку користується майже 2 тисячі дітей. Книжковий фонд нараховує біля 20 тисяч екземплярів книг та періодичних видань. Бібліотека інформує більше як 50 абонентів, в тому числі 23 – індивідуальних, видає читачам більше 700 довідок – консультацій, тощо. В бібліотеці працює 5 бібліотечних спеціалістів, обладнано місця для користування комп’ютером та Інтернетом.
Одним із приоритетних напрямків діяльності Бучацької центральної дитячої бібліотеки є виявлення обдарованих дітей та підтримка і розвиток їхніх талантів. Література є найважливішим засобом залучення дітей до загальнолюдських цінностей, адже вона відкриває дитині світ прекрасного, розвиває його естетичні почуття, природні здібності, нахили до творчого мислення. Для того, щоб цей процес був успішним, у бібліотеці розроблено план роботи по виявленню обдарованих дітей та визначено пріоритетні напрями організації роботи з юними талантами. Успішно втілюється у життя цільова комплексна програма «Думи і мрії», що передбачає активізацію роботи з обдарованими дітьми та надання їм необхідної інформаційної допомоги, залучення їх до участі у масових заходах. Зокрема, бібліотекарі виявляють природно обдарованих дітей шляхом тестувань, опитувань, тренінгів. Цими даними поповнюється банк даних «Обдарованість». На сьогодні нараховується більше 30 обдарованих дітей – користувачів бібліотеки. Серед них проводились опитування на теми: «Я – унікальна і неповторна особистість», «Що тобі цікаво?», «Світ твоїх захоплень», «Чи вважаєш ти себе талановитим, унікальним?», тощо. Проведено анкетування «Що тобі цікаво ?» яке допомогло виявити уподобання дітей, зокрема з таких напрямків як:
1.Якій літературі ти надаєш перевагу ?
2.Назви своїх улюблених авторів.
3.Назви світ твоїх захоплень.
4.Які теми і проблеми тебе цікавлять найбільше ? (література, техніка, мистецтво, народознавство тощо).
Колектив дитячої бібліотеки має багаторічні традиції, а також застосовує творчі, інноваційні підходи до роботи з обдарованими дітьми. Адже тут діють клуби, гуртки за інтересами та аматорські об’єднання: «Творчість», «Чарівний пензлик», ляльковий театр «В царстві Мельпомени». Читачі – артисти часто виготовляють ляльки, шиють костюми, створюють деталі декорацій і музичне оформлення в процесі творення лялькових вистав. У роботі з творчо обдарованими дітьми бібліотекарі прагнуть не тільки їх виявити а також допомагають розвивати їхній творчий і природний потенціал.
З метою активізації роботи літературних гуртків, клубів юних прихильників поезії, формування у підростаючого покоління почуття пошани і любові до рідної мови, проводиться районний літературний конкурс «Думи і мрії», зокрема в номінації: «Кращий власний поетичний чи прозовий твір». А також передбачається організація конкурсу юних казкарів «Казку складаємо самі» з подальшою підготовкою рукописної збірки дитячої творчості «Казка рідного краю».
 
Цінним у роботі є те, що діти самі створюють поетичні збірки «Перші ластівки», ставлять інсценівки, займаються різними видами народної творчості: ліпленням, гончарством, ткацтвом, різьбою по дереву, тощо. Цікавими в цьому плані є творчі доробки юних літераторів, зокрема Роксолани Сурм’як, Уляни Легкої, сестер Інни та Олени Сверлик. У збірці «Перші ластівки» друкують свої поетичні твори 15 молодих початківців, серед яких: Вікторія Бибаль, Мар’яна Вовчук, Мар’яна Гнатів, Юля Довбуш, Мар’яна Нитриб’як, Соломія Чернихівська, Ірина Овчар та інші. Більшість із них є активними читачами бібліотеки для дітей та гуртківцями ЦДЮТ «Сузір’я» (керівник літературної студії – Олена Сурм’як). Презентації творчості юних обдарувань щорічно відбуваються в стінах книгозбірні, а передують її «Виставки – інтерв’ю», де діти мають змогу почитати свою поезію, а також розповісти про те, кому вона присвячена або як писалась.
Така презентація була присвячена поезії «Матусина вишиванка» 6-и класниці Олі Довбуш. Спільними зусиллями бібліотечних працівників та районного центру дитячої та юнацької творчості «Сузір’я» щорічно проводяться конкурси живопису, декоративно-ужиткового мистецтва та поезії «Творити радість і добро», в якому беруть участь діти віком від 6 до 16 років. Конкурс відбувається за трьома номінаціями: «Літературна творчість», «Живопис», «Декоративно-ужиткове мистецтво», а на переможців чекають дипломи, грамоти, цінні подарунки. Мета конкурсу – популяризація дитячої творчості, підвищення духовної культури користувачів-дітей, які долучаються в процесі роботи до кращих зразків вітчизняної і світової культури. Серед обдарованих дітей – користувачів бібліотеки є поети, художники, співаки, вишивальниці, математики, комп'ютерщики. І для кожного з них у бібліотеці завжди знайдеться мудра книга та добре слово бібліотекаря. Читацький загал бібліотеки може познайомитися з оригінальним вишиттям Андрія Смая, виробами з пластиліну, соломки Якубишина Михайла, виробами з шкіри та інших підручних матеріалів Курятник Наталі, природних матеріалів - Кукло Михайла, іграшками з кольорових матеріалів та паперу Околович Інни, малюнками юних художників – Рижук Наталі, Лесів Михайла, Лободи Ірини та інших дітей.
Розвиток таланту – це поступовий рух. Він один з найцінніших надбань людини. Бібліотека уміло використовує цей принцип у своїй роботі з обдарованими дітьми. Тут розроблено цикл тематичних бесід: «Творчий дивостів», в який ввійшли наступні теми:
  • Подружись з олівцем та пензлем.
  • Поезія глини.
  • Народна іграшка.
  • Прикраси з бісеру.
  • Чарівні візерунки.
  • У світі музики.
  • Дивовижне – театр.
Колектив Бучацької центральної бібліотеки для дітей практикує також проведення різноманітних конкурсів творчих робіт обдарованих дітей на тему: «Україно моя, ти не символ - а дім», «Мати – світ у віконці», проводять цікаві вікторини: «Музичними сторінками», «Письменники нашого дитинства», «Гармонія», організовують театралізовані вистави «Нехай дитинство весело всміхнеться» та заохочують обдарованих дітей долучатись до таких заходів.
В стінах книгозбірні організовуються ігри-мандрівки, зустрічі з цікавими людьми - «Знайомтеся! Цікава людина». Захоплююче відбуваються цикли літературних зустрічей з письменниками, художниками, композиторами, співробітниками районної газети та тернопільськими книговидавцями. І до кожного з цих заходів – вивчається творчість запрошених гостей, готуються виставки поробок, виготовлених дітьми до творів письменників-земляків, тощо. Позитивним напрямком у роботі з обдарованими дітьми є індивідуальний підхід до кожного з них. Зокрема, для обдарованих дітей та дітей з різноманітними читацькими інтересами, бібліотекарі складають плани читання та індивідуальні рекомендаційні списки літератури: «У світі нового, невідомого», «Красива. Приваблива. Чарівна», «У світі пригод та фантастики», «Барвисті візерунки української вишивки», «Чарівна веселка соломки», «Чарівний олівець», «У вільну хвилину ліплю з пластиліну», «У світі музики», «Що таке театр?», «Сходинки в прекрасне», «Історія одного вальсу», «Взяв би я бандуру», тощо.
Особливе місце в роботі книгозбірні з обдарованими дітьми займає виставкова діяльність. Адже тут діти мають змогу продемонструвати свої творчі роботи: вишивки, вироби з соломки, іграшки, вироби з природних матеріалів, тощо. Окремими розділами виставки є доробки юних літераторів на теми: «Чарівний світ захоплень» та «Фантазія і творчість».
Традиційні зустрічі в стінах дитячої книгозбірні з вишивальницями, народними умільцями, художниками, письменниками та проведення за їх участю майстер-класів, уроків творчості, творчих діалогів: «Поезія глини», «Прикраси з бісеру - світ твоїх інтересів», «Народна іграшка», «Чарівні візерунки» викликає у дітей чимало емоцій та не аби яку цікавість. Хвилюючим елементом цих зустрічей є презентація творчих робіт обдарованих дітей: «Щедрі грона таланту», «Грані творчості і пізнання», «Джерела творчості і натхнення», «Яскравих барв карнавал», «Майстерність умілих рук», де діти знайомлять своїх ровесників з вишитими власноруч рушниками, серветками, картинами. І що дуже важливо, поряд з кожною виставкою вироблених речей завжди знаходиться книга – рідна, пам’ятна, доступна.
Значним доповненням в роботі Бучацької центральної бібліотеки для дітей з обдарованими дітьми стала поява Інтернет - центру та організація при ньому Інтернет-гуртка «Звуки павутинки», де наймолодші користувачі мають можливість один раз на тиждень займатися в Інтернет-центрі, відвідувати цікаві сайти, здійснювати віртуальні мандрівки музеями, замками, визначними місцями України та інших країн світу.
Робота з обдарованими дітьми сприяє підвищенню кількісних та якісних показників діяльності бібліотеки, підвищенню її іміджу, а також підняттю престижу читання серед дітей, громади та місцевої влади міста Бучача.
Взявши на себе функцію інформаційної підтримки юних обдарувань, Бучацька центральна бібліотека для дітей прагне, щоб усі користувачі могли успішно навчатися, творчо розвиватися, утверджуватися як майбутні громадяни України.
А також намагається виховати гармонійну особистість, розвинути її талант. Адже обдаровані діти мріють про максимальну віддачу свого таланту, що породжує в них максимум морального задоволення.

Скачати документ тут