Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2011 рік / 28 жовтня 2011 р. Тарас Шевченко і Тернопільщина

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
Федчина, Л.
Тарас Шевченко і Тернопільщина [Текст] : [в обласній бібліотеці для дітей відбувся захід до 165-річчя з часу перебування поета в нашому краї] / Л.Федчина // Вільне життя. - 2011. - 28 жовтня. - С. 6. - (Зустрічі).


Тарас Шевченко і Тернопільщина

    Життя і діяльність цього геніального сина України були пов’язані з Волинською частиною Тернопільщини. Його мандрівка на Волинь відбулася восени 1846 року. І саме в ці дні ми відзначаємо 165-річчя з часу перебування Т. Г. Шевченка на Тернопіллі.
    З цієї нагоди в обласній бібліотеці для дітей відбувся захід «Т. Г. Шевченко і Тернопільщина». Бібліотекар Світлана Нецко розповіла учням 7-В класу Української гімназії ім. І. Франка про перебування Великого Кобзаря у нашому краї. Зокрема, про те, що дорогою на Почаїв він на кілька днів зупинився у Вишнівці.
    Містечко, без сумніву, привабило його своєю багатою історією, щедрою на події та імена відомих людей. Кобзаря не раз бачили в оточенні гурту місцевих жителів, на лавці в парковій алеї. Тут він багато цікавого дізнався про Дмитра Вишнівецького. Зокрема, захоплювався його мужністю, тому і присвятив свою думу Байді.
    Наші відомі письменники, краєзнавці Б. І. Мельничук та І. М. Дуда дослідили перебування Т. Г. Шевченка на Тернопіллі і детально описали це в своїй книзі «Тарас Шевченко на Тернопільщині». Перша книга вийшла у 1990 році і перевидалась у 1998 і 2007 рр. Учасники заходу з цікавістю слухали розповідь одного з авторів краєзнавчої розвідки – директора художнього музею, мистецтвознавця, заслуженого працівника культури України Ігоря Дуди.