Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2011 рік / 28 вересня 2011 р. Книгозбірня іде до дітей

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
Томків, Л. Книгозбірня іде до дітей [Текст]:[відзначено кращих читачів "Літа - 2011"] / Л. Томків // Вільне життя. - 2011. - 28 вересня. - С. 9.


Книгозбірня іде до дітей
(30 ВЕРЕСНЯ -  ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК)


   Сьогодні у книгозбірнях для дітей традиції переплітаються з інноваціями, змінюються пріоритети та орієнтири. Одним з найважливіших напрямків діяльності було та залишається залучення дітей до систематичного і творчого читання, підвищення ролі особистості бібліотекаря в цьому процесі. 
   Тернопільська обласна бібліотека для дітей наполегливо працює над задоволенням інтересів читачів і відіграє важливу роль у суспільному житті громади, зокрема дітей міста й області. Працюючи на перспективу, книгозбірня реалізовує проекти з підвищення ролі книги в сім’ї та сприяє соціальній адаптації дітей та їх інтелектуально-освітньому розвитку.
  Починаючи з 2008 року, бібліотека продовжує традицію проведення літніх читань школярів. Працівники організовують найрізноманітніші цікаві ігрові, пізнавальні, дозвіллєві заходи. Маючи в цьому чималий досвід, переконані, що влітку діти, оздоровлюючись, подорожуючи, відпочиваючи не повинні залишати поза увагою свого друга і порадника – книгу.
   Літні читання – це цикл бібліотечних заходів, наближених до місця відпочинку та оздоровлення школярів: у скверах, парках, на дитячих майданчиках тощо. Девізом цьогорічних читань стали слова: «Бібліотека іде до дітей».
    Серед найвдаліших заходів літніх читань варто відзначити літературні хіт-паради книг, марафон «Душу зцілює добро і слово», ігри-вікторини «Щоб я показав другові у нашому місті?», «Назвіть п’ять найкращих рис свого друга(подруги)».
   На батьків та їх дітей чекали бліц-турніри, експрес-опитування, інтерв’ю: «Усе про книгу та бібліотеку», «Чи дружите ви з книгою?», «Назвіть найкращу книгу для сімейного читання», «Назвіть найкращу книгозбірню, яка обслуговує вашу дитину».
     Обласна бібліотека для дітей є найбільшою в краї скарбницею дитячої літератури ось уже понад 70 років. У її фондах - понад 130 тисяч найрізноманітніших книг, майже 160 назв дитячих періодичних видань. У бібліотеці працює Інтернет-центр, створено веб-сайт.
    Досвід проведення заходів засвідчує, що успішними вони стають лише за участі та підтримки спонсорів, волонтерів, творчих людей, громадських організацій. Одним з багаторічних партнерів бібліотеки є видавництво «Джура» Василя Ванчури. Його активна та наполеглива участь у наближенні книги до юного читача, заслуговує на щирі слова подяки. Адже маємо в доробку спільні проекти з організації реклами-розпродажу дитячої літератури в бібліотеках для дітей, проведення творчих зустрічей з письменниками і гостями Всеукраїнського фестивалю «Джура-фест» та чимало інших не менш цікавих акцій та проектів.
    Видавництво «Джура» виступило партнером у проведенні цьогорічних літніх читань, заключним акордом яких стане святкова церемонія нагородження переможців від директора обласної бібліотеки для дітей Надії Новіцької та директора видавництва Василя Ванчури. На кращих читачів «Літа – 2011» чекають сюрпризи, вітання, спільне фото на згадку.
    Працівники книгозбірні радо та гостинно вітатимуть у себе переможців 30 вересня, у день свого професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек.

 
Людмила Томків,
завідувачка науково-методичного
відділу Тернопільської обласної бібліотеки для дітей.