Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

   Довідково-бібліографічне обслуговування є традиційною і водночас перспективною галуззю інформаційної діяльності. Працівники відділу надають користувачам всі види довідок: тематичні, фактографічні, адресні, уточнювальні.
    На рік планується виконання 800 довідок, ведеться їх облік у спеціальному зошиті. Під час виконання довідок користувачам надаються консультації – як користуватися ДБА бібліотеки, як скласти інформаційний або рекомендаційний список літератури, як користуватися довідковим фондом бібліотеки та інше.
     Аналіз виконання усних довідок за всі роки показує, що більше 80% всіх звернень користувачів до бібліотеки задовольняється з допомогою СКС. Картотекою користуються всі категорії користувачів ОДБ, найчастіше – учні загальноосвітніх шкіл, студенти, вчителі і вихователі. Всі розділи картотеки використовуються для виконання запитів читачів бібліотеки, але найчастіше звертаються до 83 відділу «Літературознавство», 85 «Мистецтво», 66 «Політика. Політична наука», 63 «Історія. Історичні науки».
    Багато запитів від усіх категорій читачів надходило по екології, життю і діяльності видатних вчених і винахідників, освоєнню космосу, релігії та психології.
     Запити по краєзнавчій тематиці становлять більше 10% всіх запитів користувачів бібліотеки. Найчастіше за довідками по краєзнавству звертаються учні загальноосвітніх шкіл, на другому місці за кількістю звернень бібліотекарі структурних підрозділів ОДБ, далі ідуть вчителі загальноосвітніх шкіл, студенти та службовці.
  Читачі-учні найчастіше звертаються за довідками по історії нашого краю, Західного регіону України взагалі, історії УПА та біографіями її керівників, про життєвий і творчий шлях тернопільських письменників. Вчителі і вихователі цікавляться інформацією знов-таки по історії нашого краю, матеріалами народознавчої та релігійної тематики, літературою по творчості письменників і діячів мистецтва.
    Багато запитів від усіх категорій читачів надходить по природі краю, її збереженню, історії міст і сіл Тернопільщини, походження назв і історії вулиць міста, архітектурі і живопису краю.
     Біля 10% запитів користувачів бібліотеки задовольняються за допомогою тематичних картотек відділу. Найчастіше звертаються до двох картотек – вчителі, вихователі, студенти до картотеки науково-методичної та педагогічної літератури; і всі категорії користувачів – до картотеки знаменних і пам'ятних дат.